Vigilant sí, però alarmada innecessàriament no. Així és com ha d'estar la població de Manresa i de tot el territori del qual és referència hospitalària.

Ahir no hi havia cap ingressat per coronavirus a l'Hospital de Sant Andreu i Althaia en tenia 5, la xifra més baixa registrada en tota l'epidèmia i que es manté en la franja de mínims que fa dos mesos que dura.

Així que, en aquests moments, no només hi ha a Manresa una afectació hospitalària mínima de coronavirus sinó la més baixa que hi ha hagut fins ara.

Res a veure amb els prop de tres-cents cinquanta ingressats simultàniament que hi va arribar a haver ni amb recomptes que d'un dia per l'altre engruixien de forma dolorosíssima la xifra de víctimes mortals.

Ahir, a Manresa només hi havia ingressats per covid-19 a l'Hospital de Sant Joan de Déu. Per trobar la xifra més propera als cinc ingressats per coronavirus a Manresa cal remuntar-se als 7 de dimarts de la setmana passada, als 8 de l'1 de juliol i als 9 de final de juny. Va ser a final de maig quan els ingressats van baixar de la vintena i així s'ha mantingut també tot el juny i el juliol.

En una situació de pandèmia i sense vacuna encara entraria dintre de la normalitat registres molt més elevats, però no és el cas. Davant de l'alarmisme generat per rebrots cal tenir clar que a Manresa hi havia ahir vuit positius confirmats més que cinc dies abans, el 9 de juliol, segons les dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Un augment de positius que no s'ha deixat sentir a l'hospital, que és on s'atenen els casos que revesteixen gravetat.

Cal recordar, també, que la caiguda en picat de l'afectació hospitalària de la malaltia va fer que l'Hospital de Sant Andreu deixés de facilitar informació diària quan es va quedar sense cap pacient del qual informar, i que aquest diari mantingui el seguiment a l'afectació registrada per Althaia, però de forma setmanal i per tal de no abaixar la guàrdia.

46 dies sense víctimes mortals a l'hospital

El punt d’inflexió va arribar primer a Althaia i després a Sant Andreu. La dar-rera mort a Althaia va ser el 23 de maig (va passar de 169 a 170) i a Sant Andreu el 29 de maig (de 63 a 64). D’això ja en fa 46 dies. La darrera víctima mortal comptabilitzada a l’àrea informativa de Regió7 va ser a l’Hospital Sant Bernabé de Berga el 19 de juny, s’havia produït just abans de quedar sense cap positiu de covid. L’Hospital de Sant Andreu va comunicar el dia 30 de juny que ja no tenia cap pacient amb coronavirus.

1.072 altes acumulades

Ahir, a Sant Joan de Déu, a banda dels cinc pacients ingressats en l'àrea covid, s'havien donat 1.072 altes acumulades, quatre més que el dimarts anterior, i es mantenia la xifra de 170 defuncions, la mateixa des del 23 de maig.

El ministeri de Sanitat va registrar ahir 666 nous positius per covid-19 a l'Estat espanyol en relació amb el total de casos confirmats de dilluns.

Des que va començar la pandèmia hi ha hagut 256.619 casos confirmats per proves diagnòstiques. Dels diagnòstics, 263 van ser el dia previ.

Pel que fa a les defuncions, Sanitat xifra en 28.409 el total de morts per coronavirus a l'Estat, tres més que dilluns. Segons l'informe d'ahir, hi ha hagut 8 defuncions en els últims set dies, una de les quals a Catalunya.

En l'última setmana hi ha hagut 165 hospitalitzacions i 11 ingressos en UCI. Segons l'últim informe de Sanitat, hi ha hagut 6.955 diagnosticats en els últims 14 dies i 4.297 en els darrers set. Per inici de símptomes, s'han diagnosticat 2.325 casos en els últims 14 dies i 803 en la darrera setmana.

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han confirmat 65.429 casos de coronavirus. En els últims 14 dies se n'han diagnosticat 3.718 i 2.327 en els darrers set. Per inici de símptomes, s'han diagnosticat 1.351 persones en els últims 14 dies i 427 en la darrera setmana. En el total de defuncions, n'hi ha tres més que dilluns i 8 en l'última setmana.