El disseny, patentat i únic en el mercat de l'empresa manresana Control Live d'un llit que es transforma en cadira de rodes és fruit de l'experiència personal del fundador, Tomás Fernández, que arran d'un accident va haver de fer front a un llarg període de recuperació. Primer va ser provada a l'Hospital de Sant Andreu i, ara, ha signat un conveni amb la Fundació Althaia per fer la primera avaluació sistematitzada de la utilització d'un sistema d'aquestes característiques.

L'estudi es desenvoluparà durant quatre mesos, període durant el qual Control Live cedeix sis V-Chair a Althaia.

Althaia i Control Live han signat un conveni per al desenvolupament d'aquest projecte innovador gestat a la Catalunya Central abans de sortir al mercat.

El V-Chair és un Digital Health Smart-Care-Robot amb la doble funcionalitat de cadira de rodes elèctrica i llit hospitalari que realitza gran quantitat de moviments en les tres dimensions de l'espai, uns moviments que es poden programar.

També envia avisos i alarmes al cuidador, permet la monitorització a distància i es pot activar a través de la veu, cosa que resulta molt útil per a persones amb alta dependència i sense mobilitat. El disseny, patentat i únic en el mercat, és fruit de l'experiència personal a la que va haver de fer front el fundador de l'empresa, Tomás Fernández.

Les funcionalitats d'aquest llit-cadira contribueixen a prevenir i disminuir els possibles problemes en pacients amb alta dependència derivats de l'enllitament perllongat, com poden ser les ulceracions causades per la pressió, cisallament o fricció, així com altres complicacions broncopulmonars, urinàries, entre d'altres.

També permet la reducció dels professionals assistencials necessaris durant les tasques de cura i manipulació, a la vegada que minimitza les lesions i patologies derivades dels esforços i males postures dels cuidadors.

Estudi codissenyat

L'estudi pilot està codissenyat per professionals d'ambdues entitats.

Inicialment, estava previst que es portés a terme amb pacients de l'àmbit sociosanitari del Centre Hospitalari i del Centre de Disminuïts Físics, però la crisi de la covid-19 ha fet que s'ampliés.

Control Live va cedir a Althaia durant el punt àlgid de la pandèmia un d'aquests dispositius que es va utilitzar a la unitat de reanimació, que durant unes setmanes es va reconvertir en una unitat de crítics per atendre els pacients més greus a causa del coronavirus SARS-CoV-2.

Arran d'aquesta cessió es va identificar un nou cas d'ús en perfils de pacients aguts, intubats i anestesiats i, per tant, amb una dependència temporal.

Aquest fet ha portat a ampliar l'estudi, que no només es farà en l'àmbit sociosanitari sinó també en l'hospital d'aguts, en concret, a l'UCI i a l'àrea de reanimació de Sant Joan de Déu.

En el decurs de l'avaluació s'analitzaran variables relacionades amb la usabilitat del nou sistema, la prevenció i millora de l'abordatge de les ulceracions i infeccions, la millora de costos i eficiència assistencial, com també la qualitat de vida de les persones afectades i dels seus cuidadors.

Serà la primera avaluació sistematitzada d'un sistema de descans clínic com aquest.