La Fundació Althaia i l'empresa manresana Quokka han signat un conveni de col·laboració per estudiar la viabilitat d'un dispensador intel·ligent d'equips de protecció individual (EPI), que s'ha provat a l'Hospital Sant Joan de Déu durant el mes de juliol arran de la pandèmia de la covid-19.

Es tracta d'un projecte innovador desenvolupat per Quokka amb l'assessorament i suport de les direccions de Recursos Humans i de Qualitat i Coneixement d'Althaia. L'objectiu d'aquest producte innovador és optimitzar la gestió i el circuit de distribució dels EPI, que arran de la crisi sanitària de la covid-19 són un element imprescindible en el dia a dia dels professionals de la sanitat. Inclou no només la part de dispensador, sinó també un software de gestió que permet fer un seguiment acurat de tot el procés.

Amb aquest sistema, els professionals poden saber l'EPI que tenen assignat segons la seva tasca des del seu telèfon mòbil o a través de la web interna de l'organització. També poden consultar-ne la informació, rebre alertes quan s'hagi de canviar l'equip de protecció i informar sobre incidències, entre d'altres.

Un dels punts forts del dispensador intel·ligent és que el seu software defineix la traçabilitat de l'EPI, cosa que permet fer-ne el seguiment durant tot el procés, detallar l'assignació, la recollida, les possibles incidències i els consums de forma individualitzada. A més, a través d'aquest projecte també s'està treballant en elements de protecció reutilitzables i en el retorn dels EPI. El sistema Quokka també permet monitoritzar el retorn dels EPI utilitzats.

Els dispensadors d'EPI es van instal·lar durant vint dies a dues unitats de l'Hospital Sant Joan de Déu i, un cop recollides les dades sobre el seu funcionament, s'estan analitzant i estudiant per definir un producte competitiu que pugui llançar-se al mercat i sigui útil no només per a Althaia sinó també per a altres institucions d'àmbit sanitari i sociosanitari.

Quokka, fundada el maig del 2019 amb visió d'acostar l'alimentació saludable a les empreses mitjançant neveres intel·ligents, s'ha hagut de reinventar per la crisi de la covid-19 a causa de la disminució dràstica de l'activitat en oficines, i ha adaptat la seva tecnologia als EPI, amb què ha obert una nova línia de negoci que està explorant a través del conveni de col·laboració amb Althaia.