El ministeri de Sanitat i les autonomies han pactat prohibir fumar al carrer si no es manté la distància de dos metres. És una de les 11 mesures que van acordar ahir per unanimitat a la reunió extraordinària del Consell Interter-ritorial de Salut i que s'aplicaran a tot Espanya.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar en roda de premsa que també decretaran el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes, així com el tancament dels locals de restauració abans de la una de la matinada, amb la impossibilitat d'acceptar clients abans de la mitjanit. Com a complement, en els locals d'hostaleria, restauració, terrasses i bars/restaurants de platja s'ha de garantir la distància interpersonal mínima d'1,5 metres en el servei en barra i també entre taules, amb un màxim de 10 persones per cada un.

Els focus dels últims dies s'han multiplicat sobretot per l'oci nocturn, origen dels brots epidèmics amb més nombre d'infeccions associades, una mitjana de 31, i també de gran part de la transmissió comunitària actual detectada en diverses comunitats.

També es limitaran les visites a les residències de gent gran a una persona per resident un màxim d'una hora al dia.

A més, els centres geriàtrics hauran de fer-se PCR a tots els nous ingressos amb un decalatge màxim de 72 hores i als empleats que tornin del seu permís o període de vacances i treballadors que s'incorporin de nou.

Les mesures acordades es transposaran a les normatives autonòmiques «en els pròxims dies». Illa va explicar que no s'ha establert un termini de temps perquè les CCAA ho apliquin, i va dir que «ho faran com més aviat millor».

«No és optatiu, com ho hem acordat entre tots, tots ho haurem de posar en pràctica», i no cal ratificació judicial de les mesures, va dir Illa. «Són d'automàtic compliment», va afirmar.

Illa va defensar que les mesures que s'han pactat són les «correctes en aquests moments», i va afirmar que Espanya no es pot permetre un increment de casos. A més, a la reunió van pactar-se tres recomanacions: limitar «al màxim» el contacte amb grups que no siguin els de convivència estable, limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones i fer cribratges amb PCR a les residències «de forma periòdica».

Cal obeir, diu Illa

Illa va fer una crida a complir les indicacions de Sanitat i va adreçar-se directament als joves, a qui va demanar que siguin «disciplinats».

«Cal ser molt rigorosos», va afirmar el ministre de Sanitat, per molt que la situació actual no sigui com la del març o abril. Aquestes mesures haurien de «permetre estabilitzar» i reduir el nombre de casos, va dir.

El ministre de Sanitat va destacar que és el primer cop que es prenen actuacions «coordinades» en matèria de salut pública amb les CCAA. Illa va defensar el tancament de l'oci nocturn perquè els brots que s'hi generen són difícils de controlar i tenen molts casos associats, tot i que no siguin els més nombrosos.

D'altra banda, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) desestimés dijous passat els arguments contra el tancament de discoteques a Catalunya presentats per la Federació Catalana d'Associacions i d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), aquesta organització va anunciar ahir que ha presentat un nou escrit demanant la suspensió de la resolució.

Alhora, Fecasarm va presentar un recurs d'aclariment de resolució contra la interlocutòria de dijous, ja que considera que el TSJC no s'ha pronunciat sobre la petició de permetre reobrir les discoteques a l'aire lliure.

Per la seva banda, el president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, va titllar les prohibicions del Govern espanyol «d'autèntica presa de pèl», perquè s'ha pres «sense evidències científiques».