El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, vol que el grup estable de convivència a les escoles sigui «el més petit possible», però admet que la realitat de cada centre el definirà. En una entrevista a RAC1, Argimon va situar el «malentès» amb Educació de què va parlar al fet que no és Salut qui fixa les ràtios, sinó que competeix a la conselleria de Josep Bargalló.

El secretari de Salut Pública es reunirà els propers dies amb Educació per portar «a la part més operativa» els protocols de les escoles davant de la Covid-19. Argimon no tanca la porta a que els alumnes hagin de dur mascareta a l'aula en funció de les taxes d'infecció. També reconeix preocupació per la tornada de les vacances, sobretot a l'àrea metropolitana.

Argimon va destacar la importància dels grups estables de convivència per a la tornada a les escoles, ja que hauran d'actuar com una mena de bombolla, però no va entrar a definir quants alumnes n'haurien de formar part des del punt de vista de criteris sanitaris. El responsable de Salut Pública va resoldre que fixar les ràtios depèn de la capacitat organitzativa i la disponibilitat dels centres, i això competeix a Educació.

També va assegurar que els protocols que hauran de seguir les escoles davant de possibles casos de Covid-19 entre alumnes o docents, que van presentar dijous passat Educació i Salut de forma conjunta, no s'han de «revisar», sinó que cal «acabar-los d'afinar» i concretar-ne la part més operativa, i per això es reunirà amb Educació els propers dies; no amb el conseller Josep Bargalló, ja que les reunions tindrien aquest caràcter més tècnic.

Sobre si els alumnes hauran de portar mascareta a les aules, Argimon ha admès que aquest és un element «revisable», sobretot per als infants de més de 10 anys, en funció de l'evolució de la pandèmia i de les taxes d'infecció, en la mateixa línia del que ja va dir Bargalló. En qualsevol cas, el secretari de Salut Pública va puntualitzar que introduir aquesta mesura no suposa grans canvis organitzatius i per això aquesta recomanació es podria revisar «de forma ràpida».

D'altra banda, Argimon va reconèixer que els «preocupa molt» la tornada de les vacances, sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana. «El virus es mou bé en aglomeracions. Barcelona i l'àrea metropolitana són ciutats molt denses i el virus es pot transmetre fàcilment a través de vies de comunicació», va advertir el secretari de Salut Pública, i per això va insistir en la distància física, la mascareta, la higiene de mans i evitar aglomeracions». Pot semblar poca cosa, però és el que tenim. I amb aquestes ens en podem sortir», va assegurar.

Sobre la situació epidemiològica actual a Catalunya, Argimon va dir que, si bé s'ha estabilitzat, la taxa d'infecció i el risc de rebrot són «molt alts» i que aconseguir que baixin serà «molt lent i complicat, una cursa de fons».

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també es va referir ahir al protocol de retorn a les escoles i va assegurar que «si cal aprofundir encara més en algun tema a causa de la nova situació epidemiològica, s'haurà de fer». Aragonès no va voler entrar en el «malentès» sorgit entre Educació i Salut i es va remetre a les declaracions d'Argimon. Aragonès va dir que s'està treballant en un protocol «per una tornada a les escoles segura» i va deixar clar que «caldrà estar atents a les novetats que hi hagi en relació amb la situació epidemiològica».