El Govern català obliga els bordells a tancar. El departament de Salut ha donat per tancats els prostíbuls amb la resolució que va publicar dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que va prorrogar sense data el tancament de discoteques, karaokes, bars musicals, sales de ball i de festes i «establiments públics amb reservats annexos». La resolució serveix per adoptar a Catalunya les mesures extraordinàries aprovades en l'Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del 14 d'agost del per contenir la pandèmia de covid-19 a l'Estat.

La resolució va incloure els establiments públics «amb reservats annexos», diu textualment, en al·lusió implícita als prostíbuls, van aclarir fonts del departament de Salut. La resolució de la Generalitat «no tenia sentit, era una incoherència tenir tancat l'oci nocturn i mantenir oberts altres locals que hi feien activitats d'aquest caire», va afirmar la consellera Vergés. La responsable de Salut va afegir que tant els ajuntaments com Protecció Civil ja estan informats d'aquesta prohibició perquè ho controlin. Vergés ho va anunciar ahir al migdia en el marc d'una visita a Reus.

Abans de l'aclariment de la consellera igualadina, el PSC ja va reclamar que s'actués contra els bordells. En aquest sentit, la secretaria de Polítiques Feministes del PSC, Sònia Guerra, va reclamar a la Generalitat el tancament els prostíbuls.

La posició d'altres comunitats

L'aclariment ahir del departament de Salut que les restriccions també afecten els bordells i que, per tant, han de tancar, va arribar després que el Govern autonòmic de Castella-la Manxa fos molt taxatiu en aquest punt i explicités que els prostíbuls han de tancar.

Per la seva banda, el Govern balear estudia vies per tancar els prostíbuls i locals de contactes de les illes, en línia amb la petició que el ministeri d'Igualtat ha traslladat a les comunitats autònomes.

En una roda de premsa, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va assenyalar ahir que el Govern autonòmic treballa al costat de l'advocacia per desenvolupar la normativa que ho permeti, anant més enllà de les restriccions contingudes en els decrets relatius a l'oci nocturn i diürn.

El sindicat informa dels drets

Les dones que exerceixen la prostitució a l'Estat espanyol estan representades des de fa dos anys per un sindicat, OTRAS, que va néixer a Barcelona amb l'objectiu de protegir els drets de les treballadores sexuals. El sindicat va néixer a Barcelona, però s'ha anat estenent a altres zones de l'Estat.

A la pàgina web del sindicat es fa referència a la delicada situació per la que passen les treballadores sexuals des de l'inici de la pandèmia i s'enumera les accions que porten a terme. «S'han realitzat gestions amb entitats implicades en el repartiment d'aliments, també s'han fet gestions amb administracions amb la finalitat de sol·licitar ajuts en l'habitatge i atenció sanitària. També s'ha informat els companys i companyes sobre els seus drets a no ser desnonats pels propietaris de pisos o dels locals on fins ara estan exercint el seu treball», explica el sindicat a la pàgina web.

També s'han portat a terme campanyes amb la finalitat de recollir diners i aliments per a les treballadors del sexe que estiguin vivint una situació de molta vulnerabilitat i els resulti molt complicat tirar endavant en aquests moments.