La reducció de l'activitat quirúrgica programada no urgent ni preferent que hi ha durant els mesos d'estiu ha fet que la Fundació Althaia hagi reduït un 6 % el nombre de llits a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Suposa uns 25 llits, la mateixa xifra que els darrers anys, per adaptar l'activitat assistencial i sanitària a aquesta època de l'any.

Enguany, però, de manera excepcional a causa de l'emergència sanitària causada per la covid-19, hi ha una vintena de llits preparats per rebre pacients amb la malaltia. Segons la fundació manresana, l'actual situació provocada per la crisi del coronavirus ha fet que hi hagi una vintena de llits a disposició de possibles pacients que requereixin de l'aïllament necessari a causa del virus.

Aquest dispositiu assistencial es mantindrà fins el pròxim 17 de setembre. En cas que abans sigui necessari, Althaia té la capacitat d'augmentar els recursos per fer front a un increment de la demanda, ha assegurat la fundació.

El 24 % menys d'activitat

Un dels motius pels quals es redueix el nombre de llits és que l'activitat quirúrgica programada es redueix el 24 % entre el juliol i el setembre. Es mantenen, però, els quiròfans d'urgència igual que la resta de l'any. A més a més, també hi ha en reserva un quiròfan per aquelles intervencions d'urgència de pacients que pateixen la covid-19.

Per altra banda, a l'edifici del Centre Hospitalari, també de la Fundació Althaia, es manté la mateixa activitat. No s'ha modificat el nombre de llits disponibles en aquest període. Actualment n'hi ha una cinquantena de llarga estada i convalescència.

La Fundació Althaia de Manresa disposa actualment de 419 llits d'hospitalització de malalts aguts, mentre que una seixantena més són de caràcter privat que són a la Clínica Sant Josep.

Durant l'època de màxima pressió de la covid-19, tan al Centre Hospitalari com a la Clínica es van traslladar malalts amb coronavirus i també de no positius per poder atendre els casos més greus a Sant Joan de Déu. Althaia va arribar a tenir fisns 340 pacients ingressats als seus diferents centres a causa de la malaltia.

A la Clínica de Sant Josep es va desmantellar tot l'operatiu per rebre malalts de la covid. Al Centre Hospitalari la totalitat de places, una cinquantena, es van ocupar amb malalts de coronavirus i es va habilitar una planta amb 20 llits que es manté equipada per si mai s'ha de tornar a utilitzar.