El cribratge massiu de covid-19 que el departament de Salut està duent a terme a la Seu d'Urgell va començar ahir amb proves destinades a treballadors del sector de la restauració que encara no se l'havien fet. L'objectiu és que avui es practiquin PCR a les persones empadronades a la ciutat que tenen entre 16 i 35 anys i que divendres es faci el mateix amb les de 36 a 50. Ara per ara, hi ha 82 casos a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la capital alturgellenca, dels quals cinc estan ingressats a planta a la Fundació Sant Hospital. Pel que fa a l'índex de risc de rebrot, se situa en 793, xifra superior a la de 729 d'aquest dimarts. Mentrestant, la taxa de reproducció del virus ha baixat en aquest període d'1,76 a 1,60.

A les deu del matí d'ahir, moment en què començava el cribratge massiu de la Seu d'Urgell, desenes de persones esperaven el seu torn a l'exterior del centre cívic el Passeig, l'espai habilitat des de fa unes setmanes per a la recollida de mostres. Una de les primeres d'anar-hi va ser Marta Baró, treballadora del sector de la restauració, que va destacar la bona organització amb què es va trobar tot i haver d'esperar uns 45 minuts. En el seu cas, va decidir participar-hi pels seus clients, tot desitjant, segons va afegir, que ells també procurin tenir-la en consideració.

Per la seva banda, un altre empleat d'aquest sector, Carlos Bombín, va dir que anava a fer-se la prova per «responsabilitat ciutadana» i va explicar que el fet de portar «tant de temps» convivint amb la pandèmia l'inquieta: «No saps si estar preocupat o què fer», va afirmar. Un altre treballador de la restauració, Tafa Faty, assegurava que cal fer tot el que sigui possible per trencar la cadena de transmissió del virus i coincidia a destacar la importància de fer-se el test tot i trobar-se bé. A més, tots dos van considerar que la seva feina implica un risc més gran de contagi.

El cribratge massiu de la Seu d'Urgell s'allargarà fins demà, divendres, amb l'objectiu d'haver dut a terme un miler de PCR fins a aquell moment. Val a dir que un 15% de les més de 200 de practicades durant el cap de setmana passat van sortir positives, fet que va motivar la decisió de fer proves tant a treballadors del sector de la restauració com a persones residents a la ciutat que tinguin entre 16 i 50 anys. D'altra banda, la xifra de persones aïllades per ser contactes estrets d'algun cas positiu es torna a situar per sota del mig miler i suma un total de 482.

Ara per ara, tots els brots detectats al municipi estan relacionats amb activitats socials, ja sigui en locals de restauració o en domicilis particulars. El 80% dels casos positius provenen de trobades de familiars i amics.