A mitjan mes de maig, quan la pressió del coronavirus es va fer més evident, tots els grups municipals de l'Ajuntament de Manresa van firmar un acord per donar resposta a la pandèmia. Es va conèixer amb el nom «Bases per a un Pla Local per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa», i recollia les prioritats i la tipologia de mesures que caldria posar en marxa per pal·liar les greus repercussions de l'emergència sanitària en tots els àmbits de la vida ciutadana.

Posteriorment, a final de juliol, es va celebrar al Museu de la Tècnica un acte en el qual una cinquantena de representants d'entitats cíviques, socials i econòmiques de Manresa van constituir la la taula de seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica. Això és el que més ha interessat al municipi de Lleida, la implicació dels representants de la societat civil en un pla per fer front als estralls de la covid-19. Un dels objectius de la taula de seguiment és que les associacions, fundacions, empreses municipals o fundacions que en formen part, facin aportacions per revertir e4ls efectes de l'emergència.

L'esmentat Pla de Reconstrucció Social i Econòmica ha suposat la inversió, fins ara, de més de 2,6 milions d'euros en diversos àmbits. A l'últim informe de seguiment sobre l'aplicació de les mesures incloses en el pla local que es va presentar al ple municipal del mes de juliol es va passar comptes de les actuacions de les despeses. La major part de la despesa es va concentrar en l'àmbit social (28,85%) i el fiscal (19,44%), si bé va créixer de forma important el laboral i de foment de l'ocupació, que es va situar en segon lloc (21,06%), bàsicament a conseqüència de la posada en marxa de 33 plans d'ocupació amb un cost de 380.289,50 euros, que es cobreixen amb aportacions de la Generalitat (273.825,97 euros) i de la Diputació de Barcelona (99.463,53 euros).

Les intervencions a l'espai públic per afavorir la mobilitat i garantir el distanciament social i la seguretat dels vianants han representat un 7,77%, si bé han estat superades per les actuacions del capítol dedicat a la cultura, els esports i el lleure (12,88%), principalment a causa de les aportacions econòmiques a la festa major i a altres activitats culturals adaptades al nou entorn de la covid-19, que tenen com a objectiu ajudar el sector i la indústria cultural a recuperar-se del sotrac que va suposar el temps d'inactivitat.