La prohibició de reunions de grups amb més de deu persones -tant en l'àmbit privat com en el públic- va entrar en vigor ahir, després que la proposta del Govern divendres rebés l'aval jurídic i que la resolució ja s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La limitació de reunions durarà almenys quinze dies, amb l'objectiu d'intentar controlar la corba de contagis de la covid-19. El departament de Salut de la Generalitat entén que aquesta és «una de les mesures més idònies per intentar controlar la pandèmia». Ara bé, la prohibició té excepcions: n'estan excloses les activitats laborals, els actes religiosos i també els culturals, el transport públic, la realització d'activitats lúdiques i esportives i el dret a manifestació.

Dins els actes religiosos s'inclouen casaments, els serveis religiosos i les celebracions o cerimònies fúnebres. En el cas de les activitats culturals, la música, el cinema, les exposicions i el teatre queden sotmesos als plans sectorials que regulen les mesures sanitàries que cal aplicar en aquest àmbit. Passa el mateix amb les biblioteques, els arxius, museus i monuments que estiguin oberts al públic.

També s'han de regir pels plans sectorials les activitats lúdiques i recreatives, així com l'obertura d'equipaments esportius -gimnasos i piscines-, parcs d'atraccions o infantils. El dret a manifestació també queda exclòs de la restricció i es podrà exercir, però amb les condicions que determinin les autoritats sanitàries i quan es compleixin les mesures de caràcter general.

Tota la resta d'activitats quedaran limitades a un màxim de deu persones, incloses les terrasses de bars i restaurants, segons especifica la resolució publicada aquest dissabte al DOGC, de quatre pàgines d'extensió.

Pel que fa a les fires i les festes majors, correspon als ajuntaments determinar la seva celebració, sense perjudici del compliment de totes les mesures de seguretat establertes amb caràcter general. Salut considera que la prohibició té sentit després que s'hagi constatat que molts dels contagis provenen de l'àmbit familiar i social perquè és aquí on la ciutadania «relaxa» els controls.