Més breu, d'uns vuit minuts, en dilluns i amb un escenari inèdit. Així ha estat el castell de focs de la Festa Major de Manresa 2020 -de fet, no un sinó dos d'idèntics llançats des de dos punts elevats diferents de la ciutat- que enguany, degut a la covid i per evitar aglomeracions, ha prescindit com és tradició del Parc de l'Agulla i s'ha hagut de seguir des dels balcons.

33

Manresa viu el castell de focs de la covid

De fet, a les 8 del vespre, l'Agulla ha quedat tancada al públic, com cada nit. També s'han tancat, però des de primera hora del matí, els accessos a la Zona Esportiva El Congost i al Palau Firal, que són els dos punts des d'on s'han llançat els dos castells de focs, que han començat amb les carcasses de més soroll durant 30 segons per tal d'avisar els veïns i veïnes de Manresa perquè sortissin als balcons i finestres per mirar-los. També hi ha qui ha acudit a veure'l des de zones altes de la ciutat, com els Trullols o el Puigberenguer, però la quantitat de gent acumulada ha estat molt inferior a la d'altres edicions.

L'empresa responsable d'aquesta edició ha estat la pirotècnia Tomàs, de Benicarló, que ja va fer l'espectacle piromusical de l'any passat. El d'aquest 2020, però, ha estat molt diferent. No hi ha hagut espectadors seguint-lo relativament a prop, ni música, de manera que els coets no han anat sincronitzats amb cap banda sonora i s'han prioritzat focs d'artifici que arribessin molt amunt perquè es veiguessin des del màxim de llocs.

40

El castell de focs de Manresa 2020 vist pels lectors

Dues persones de la pirotècnia a cada lloc han estat les encarregades de fer-ne el llançament. Tal com ha explicat Miquel Àngel Tomàs, un dels socis de l'empresa, fer el muntatge els ha comportat moltes hores de feina. A Manresa hi han arribat a les 11 del matí i no calculaven acabar abans de les 5 de la tarda. Tot i que aquest és el segon any que s'encarreguen del castell de focs de Manresa, feien notar que en ciutats com Sant Cugat del Vallès ja fa ben bé vint anys que el fan ells.