«En un context de pandèmia, garantir l'assistència primària de proximitat és essencial», reivindica l'alcalde d'Aguilar de Segarra, Pere Aliaguilla. La seva veu se suma a la de molts batlles del Bages que defensen el retorn del servei als seus municipis després de mig any sense una atenció primària de proximitat. La majoria posen de manifest que la decisió del departament de Salut de centralitzar l'assistència mèdica en alguns municipis clau posa en evidència les mancances que ja fa anys que pateixen els nuclis rurals.

L'alcalde de Castellnou de Bages, Domènec Òrrit, es mostra decebut davant la decisió de mantenir els centres d'assistència primària dels nuclis rurals tancats. «En una situació d'alerta sanitària, caldria més que mai reforçar l'atenció de proximitat per fer un bon rastreig dels casos», destaca el batlle. A banda, posa de manifest que «el tancament dels consultoris dels municipis petits encara aguditza més la manca de serveis als nuclis rurals».

Per la seva part, l'alcaldessa de Mura, Montserrat Playà, explica que al seu municipi l'atenció primària s'ha vist afectada, ja que ara el metge tan sols acudeix al centre si prèviament els veïns demanen cita prèvia al CAP de Navarcles. «Està clar que amb la pandèmia hi hem perdut tots i els serveis essencials s'han vist afectats. Principalment, pateixo per la gent més gran del poble amb malalties cròniques, que requereixen una atenció continuada», manifesta Playà.

En un altre punt de la comarca, l'alcalde de Rajadell, Joan Carles Lluch, posa l'accent en «la manca d'informació que rebem per part del Govern sobre quan podrem obrir el consultori». Molts dels centres d'atenció primària dels pobles petits romanien tancats un temps durant l'estiu i reprenien l'activitat al setembre. Enguany, però, encara no en tenen notícies.