L'escriptora i investigadora Marta Roqueta Fernández va ser l'encarregada de fer el parlament de la Marxa de Torxes d'ahir. Va ser contundent des de bon inici. «No hem guanyat». Va reclamar un projecte clar de futur que tingui com una de les seves peces clau la cultura «descaradament nacionalista» i sense complexos. «Fa temps que l'independentisme no mira endavant», va assegurar, «perquè estem massa ocupats perquè l'Estat no ens furti el passat, el present i, per tant, el nostre futur». Aquest projecte hauria de ser feminista, antiracista i inclusiu. «Hem posat les preses en un segon pla. Les dones, en un estat independent, seríem lliures a mitges».

Així mateix va reclamar més autocrítica i fiscalitzar amb més contundència l'acció del Govern, però també dels presos polítics, «que no vam evitar que segrestessin», o els exiliats. «Hem d'abandonar la lògica del martiri» i mantenir una «ciutadania mobilitzada». Per sort, va dir, l'unionisme tampoc no té un projecte de futur. Roqueta va assegurar que dos dels principals perills als quals s'ha d'enfrontar el sobiranisme són el neoliberalisme i l'espanyolisme.

Roqueta, que va néixer a Barcelona però ha crescut a Manresa, és llicenciada en periodisme. Ha fet recerca sobre gènere i cultura de masses i també és consultora especialitzada en gènere. Ha publicat el llibre De la poma a la pantalla. Amor, sexe i desig a l'època digital.