Per vèncer caldrà anar-hi, anar-hi i anar-hi... Amb aquesta consigna ha acabar l’acte de l’ANC que s’ha celebrat aquest divendres a la tarda al pati del Casino de Manresa amb motiu de la Diada d'enguany. Hi han assistit 200 persones, el màxim permès a causa de la covid. Totes les cadires, arrenglerades per mantenir la distància social, s’han omplert. Fins i tot hi ha hagut gent que ha seguit l’acte des del carrer Arquitecte Oms.

A un dels extrems del pati hi havia l’escenari amb una gran pancarta amb el lema d’enguany: «El deure de construir un futur millor, el dret a ser independents». A la intervenció inicial l’organització ha assegurat que el «nostre deure és reforçar-nos com a societat per, aquest cop sí, guanyar».

A l’acte hi ha intervingut el representat de la intersindical CSC, Toni Casserres; Lídia Soler en nom de la PAHC; el membre de la plataforma Bages pels Drets Civils, Eudald Camprubí i el secretari nacional de l’ANC, Pep Peraire.

Casserres ha afirmat que la crisi sanitària ha revelat la incapacitat de l’autonomisme de donar-hi resposta, i que cal superar les limitacions «mentals» d’aquest autonomisme. «No hi ha dreceres a l’independentisme», ha dit.

Soler, amb tres companyes més de la PAHC a l’escenari, ha afirmat que s’ha superat la «vergonyosa xifra d’un milió de desnonaments» i que és una obligació «recuperar espais dels fons voltors i dels bancs».

Camprubí ha recordat que hi ha 13 bagencs a qui s’investiga per atemptat a l’autoritat i danys públics «pel fet d’haver exercit el seu dret a la protesta però, sobretot «per ser independentistes». La plataforma ha nascut per donar suport solidari a qui pateix la repressió. «Volen que els hi tinguem por i no plantem cara», ha dit.

Finalment Peraire ha intervingut en nom de l’ANC. Ha manifestat que no es pot deixar normalitzar la repressió, i que «si algú es pensava que aniríem enrere malgrat que els partits no estiguin a l’alçada i el covid hagi generat desesperació, s’ha equivocat. Estem tossudament alçats». Ha reclamat una societat civil organitzada i unes institucions al servei del poble. «Ara estem intervinguts per l’estat i els partits estan dividits. Al posar oli a les frontisses", i ha afirmat que el que no facin els partits "ho farem nosaltres". Ha recordat que l'aposta de l'ANC és la unilateralitat.

L’acte ha començat i ha acabat amb una reeixida actuació musical del grup Quarts d’Una.