«Hem de ser més per ser una majoria imbatible. A les urnes i també al carrer, lluitant per allò més quotidià». La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha resumit així aquest dissabte al migdia a Manresa l'ideari de la proposta estratègica d'ERC republicana per l'independentisme que ella i el president del partit, Oriol Junqueras, han escrit a «Tornarem a vèncer (I com ho farem)». Rovira ha intervingut a l'acte via telemàtica i en directe des de Ginebra.

El llibre s'ha presentat a Manresa en un acte a la plaça Sant Domènec en el qual hi han intervingut l'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, la consellera de Justícia, Ester Capella i el coordinador nacional d'Esquerra i vicepresident del Govern, Pere Aragonés. Aragonès ha remarcat que al centre del debat s'ha de situar el dret a l'autodeterminació, l'amnistia i una radicalitat democràtica. També la lluita contra la pandèmia i les seves conseqüència.

A la plaça de Sant Domènec hi queia un sol de justícia. No s'han omplert ni la meita de les 70 cadires que hi havia. La gent ha optat per buscar les ombres del voltant. S'ha dut a terme en format covid i d'una forma informal. A l'escenari els tres ponents s'han assegut en tres tamborets i en un dels extrems hi havia una gran pantalla des d'on s'ha pogut seguir la intervenció de Rovira. Manresa ha estat el primer municipi de la Catalunya central on s'ha presentat el llibre.

El missatge que s'ha transmès és que cal sumar més gent al projecte independentista. «Necessitem ser molts més perquè tenim al davant un estat que perd davant la lògica de les urnes», però que utilitza unes «eines corcades» per frenar el moviment. Per això «hem de ser més forts en el camp democràtic, perquè aquí guanyarem per desbordament».

I com se suma més gent, els no convençuts o a mitges, a aquest projecte ?. Treballant, treballant i treballant, han assegurat. «Ocupant tots els espais possibles, i també a les meses de negociació» i sense entrar en la dinàmica de retrets», ha dit Aragonès.

Rovira hi ha afegit que la proposta té la voluntat de ser debatuda amb tothom i arribar a consensos perquè cal una unitat estratègica. És imprescindible per «fer front amb embats de l'estat». Ha defensat la mesa de negociació amb l'estat, però ha advertit que si continua en l'immobilisme «tornarem a posar urnes» i no ha descartat la desobediència civil. «Sumar i arribar a objectius comuns és l'aprenentatge que n'hem de treure de l'1-O».

La veu d'Oriol Junqueras s'ha pogut escoltar al final de lacte sobre sobre un vídeo en el qual aconsella «ser més i preparar-nos millor» per tornar a vèncer.