Els sindicats d’educació pública s’han concentrat aquest matí davant dels Serveis Territorials d’Educació de la Catalunya Central per reclamar un seguit de mesures que consideren imprescindibles per encarar aquest inici de curs i compensar les carències viscudes per l’alumnat durant el tancament dels centres el curs passat. En total, l’acte de protesta ha aplegat una quinzena de membres de diferents sindicats amb representació a la regió central. Els manifestants han defensat una major dotació de recursos a les escoles per garantir la seguretat a les aules.

Els assistents s’han trobat a les onze del matí i, durant una hora de rellotge, s’han quedat a peu dret davant de les oficines d’Educació de les comarques centrals, situades a la carretera de Vic de Manresa. Tots ells subjectaven pancartes i cartells amb els quals feien explícites tres demandes principals. La reducció de les ràtios d’alumnes per aula: 10 a infantil i 15 a primària i secundària i a la resta de nivells educatius; l’increment de personal docent, d’atenció educativa i de serveis necessari per tal d’aplicar aquestes ràtios de seguretat; i l’adopció de mesures de prevenció i protecció de salut, com ara la dotació d’EPI’s per als treballadors, mascaretes FFP2 i pantalles facials.

«Ens molts casos, les escoles i els instituts han hagut de canviar els plans a última hora i això provoca desconcert entre el personal docent», ha remarcat la delegada sindical de la USTEC.STEs de la Catalunya Central, Ester Plans, que també ha afirmat que «hauria calgut més previsió i anticipació per encarar l’inici de curs». La majoria de veus sindicals lamenten que la majoria de promeses que mesos enrere va fer el Departament d’Educació no s’han complert. «Per tal de garantir la seguretat a les escoles i poder reduir el nombre d’alumnes per classe, caldria doblar el personal docent. Finalment però, només s’han efectuat 8.000 contractacions noves, entre les que s’inclouen docents i personal d’administració i serveis», ha assenyalat Plans.

Una altra de les deficiències que els sindicats posen sobre la taula és la incertesa que viuen molts treballadors en situació de risc, que encara no han rebut resposta dels serveis de prevenció. «La situació és que molts d’ells estan treballant, però no s’haurien d’incorporar a la feina fins a tenir informació sobre la seva consideració de vulnerabilitat», a manifestat la delegada sindical de CCOO a la Catalunya Central, Glòria Fígols. A banda, ha explicat que, en la majoria dels centres, «bona part del material de protecció encara no s’ha rebut i les distàncies entre alumnes costaran de garantir sense unes ràtios adequades per cada aula».