El mes d'agost de l'any 1990 s'iniciava a l'aleshores Hospital General de Manresa el Programa d'Atenció a Domicili (PAD), un servei pioner al país per atendre els pacients que rebien l'alta hospitalària i que necessitaven ajuda domiciliària derivada d'un problema de salut. Aquest servei compleix aquest 2020 les tres primeres dècades de vida amb més de 2.500 persones ateses.

L'equip del PAD està format per una treballadora social, que gestiona el servei, i cinc treballadores familiars, que fan l'atenció presencial a casa dels pacients. L'objectiu principal és facilitar un servei temporal i complementari després de l'alta hospitalària. Es tracta de donar un suport directe davant les dificultats i limitació de la persona o de la família. Es tracta de permetre que la persona amb alguna dependència del nivell d'autonomia personal o amb problemàtiques familiars específiques pugui desenvolupar el seu dia a dia al seu entorn habitual.

A falta de dades dels cinc primers anys, des del 1995 i fins a l'actualitat el programa d'Althaia ha atès un total de 2.513 persones. Ha passat dels 92 casos atesos l'any 1995 als 133 el 2019, xifra que representa pràcticament un increment del 45% en 25 anys.

El programa s'adreça als pacients manresans atesos a l'Hospital Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari, el Centre de Salut Mental, els ambulatoris Barri Antic i Les Bases, centres gestionats per la Fundació Althaia, i també els de la Sagrada Família i la Plaça Catalunya, gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS).

Un acompanyament diari

Les casuístiques en què s'activa aquest recurs són molt diverses. Es tracta de donar suport i fer acompanyament a persones amb dependència que viuen soles o amb un suport familiar insuficient per poder atendre les seves necessitats bàsiques.

Algunes de les tasques que realitzen les treballadores familiars del PAD són ajuda, suport i supervisió en activitats de la vida diària com llevar-se, vestir-se, la higiene personal i l'organització de la llar, i també fer acompanyaments.

El servei té també un paper molt rellevant en el suport a les persones usuàries dels serveis de Salut Mental. Des de Salut Mental s'han impulsat diferents programes per tal de potenciar la inserció social i l'autonomia d'aquestes persones, i el PAD és un recurs molt important per fer acompa-nyament en aquest procés.

El programa segueix en marxa gràcies a la col·laboració entre la Fundació Althaia, l'Institut Català de la Salut i l'Ajuntament de Manresa. El 1993 el consistori va aprovar el projecte de conveni de col·laboració, que enguany s'ha renovat per als pròxims dos anys. També, al llarg d'aquests 30 anys, ha tingut el suport de l'Obra Social de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.