La Institució Catalana d'Història Natural nomenarà dimecres soci d'honor el geòleg manresà Josep Maria Mata.

Abans de la celebració de l'assemblea general de socis, tindrà lloc el nomenament «en reconeixement a la seva tasca realitzada en relació amb el coneixement i conservació del medi natural», segons la institució. La defensa de la proposta de la concessió d'aquest reconeixement anirà a càrrec d'un altre manresà i també geòleg, Oriol Oms.

Cal dir que Mata, que el febrer complirà 79 anys, es manté en plena activitat sobretot impulsant parcs geològics i geoparcs, i amb les seves excursions de descoberta de la geologia del país, que omple en totes les convocatòries.

Mata, ja jubilat, és doctor i catedràtic Magister Honoris Causa de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya li va lliurar el 2017 el premi Carmina Virgili, que el va distingir com a Geòleg de l'Any.

El premi Carmina Virgili, que porta aquest nom en honor i homenatge a la doctora Carmina Virgili i Rodon (1927-2014), reconeix els professionals de la geologia que es considera que han desenvolupat una tasca remarcable al llarg de la seva carrera, o que han realitzat una activitat destacable amb un impacte significatiu en la professió.

També va ser homenatjat per la Societat Espanyola per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner.

Tots aquests premis i homenatges li són concedits per la seva extensa i exemplar trajectòria professional, de la qual destaca, entre moltes altres coses, la seva impagable tasca de divulgació de la geologia i de la mineralogia, especialment.