El Procicat va aprovar ahir aplicar restriccions a partir d'ara als municipis de la Cerdanya, de moment, durant els propers 15 dies. Es recomana que la població romangui al seu domicili i que només surti per anar a treballar (si no pot teletreballar), per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris, per assistir a centres docents i per fer activitats del lleure infantil i juvenil (incloses extraescolars). En aquest cas, es reclama extremar les mesures per aquests tipus d'activitats. Les mesures arriben després que els índexs de transmissió del virus covid-19 s'hagin disparat en les darreres setmanes.

També es recomana no sortir si no és per assistir i tenir cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables; per desplaçar-se a entitats financeres i d'assegurances i d'altres serveis; per accedir als establiments comercials minoristes d'alimentació, begudes i matèries primeres; i per accedir a altres establiments comercials minoristes, amb cita o avís previs.

En els establiments d'hostaleria i restauració el consum s'ha de realitzar sempre en taula a l'interior, amb una capacitat que es limita al 50%, i s'ha de garantir una distància mínima entre taules o agrupacions de taules d'1,5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d'ocupació de l'espai autoritzat al 50% i s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules o grups de taules. L'horari de tancament d'aquests establiments és a la 1 de la matinada com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 12 de la mitjanit. En els establiments hotelers, la capacitat dels espais comuns es limita al 50% de l'autoritzada.

Els actes religiosos -inclosos casaments, comunions o funerals- han de limitar l'assistència al 50% de la capacitat, mentre que es poden dur a terme les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions, tant en recintes estables -com ara teatres, cinemes, carpes de circ- com a l'aire lliure -en espais públics especialment habilitats-, sempre que es garanteixi que no se supera el 70% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dictades per a espectacles.

La realització d'activitats lúdiques, recreatives i l'obertura al públic d'equipaments esportius -parcs d'atraccions, gimnasos i instal·lacions esportives- es pot dur a terme sense superar el 50% de la capacitat.

L'alcalde de Puigcerdà valora positivament les mesures i ha demanat que, malgrat que encara no han entrat en vigor, la població comenci a aplicar-les. El consistori de la capital cerdana ja es va avançar la setmana passada en l'aplicació d'algunes mesures i des d'ahir les ha incrementat en allò que té competència, com ara les terrasses. En aquest sentit, ha explicat que, des de la setmana passada, el consistori va limitar al 50% la capacitat de les terrasses, a més de tancar els parcs infantils i les pistes poliesportives a l'aire lliure i demanar a les entitats del municipi que minimitzessin els actes públics, on també es va restringir la capacitat.

Moviments mínims

Piñeira també va demanar minimitzar al màxim els desplaçaments, també els de les persones que no siguin residents habituals de la comarca. Els barcelonins comencen avui el pont de la Mercè. I per a totes les persones que vulguin acudir a la Cerdanya els ha recordat que «entenguin que aquest no serà un cap de setmana normal, on es pugui venir a la Cerdanya i fer totes les activitats que es vulguin».

Els alcaldes de la Cerdanya es van reunir ahir al vespre de manera telemàtica per compartir les mesures que adoptaven ells com a ajuntaments i les del Procicat, amb la preocupació de poder fer baixar les actuals ràtios de propagació de la malaltia.

Residents traslladats

Piñeira explica que una part important de l'increment de casos és degut al cribratge a 1.200 persones els dies 9 i 15 de setembre. Aquestes proves van detectar 61 casos, molt asimptomàtics, el que va contribuir a tallar cadenes de contagi prenent mesures d'aïllament. «Però se n'han trobat més casos a la primària, a l'hospital, a les escoles i a la residència de gent gran», afirma l'alcalde de Puigcerdà. Preocupa el brot de la residència, on s'han aïllat 11 persones internes, que no tenen el virus, a la segona planta de l'antic hospital. Aquest espai es va habilitat per si calia fer un aïllament en el pic de la pandèmia. Aleshores no es va fer servir, però ara sí.