A proposta de Fem Manresa, l'Ajuntament de Manresa notificarà als grans tenidors propietaris d'habitatges a la ciutat desocupats durant més de dos anys sense causa justificada que disposen d' un mes de termini per corregir la situació dels immobles, que donin un ús als habitatges que estan buits o bé en cedeixin l'ús posant-los a la borsa de lloguer social.

En el cas que aquests grans propietaris no compleixin el requeriment municipal, des de l'Ajuntament s'iniciarà un expedient sancionador corresponent amb l'aplicació de la respectiva multa coercitiva i es declararà formalment l'incompliment de la funció social de la propietat, pas previ a l'inici de processos d'expropiació forçosa del domini o l'ús dels habitatges, o de cessió obligatòria a l'Administració.

La proposició recorda que la normativa catalana protegeix el dret a l'habitatge i habilita les administracions a intervenir de manera coercitiva en cas que no es compleixi l'obligació de la propietat de donar-los un ús social.

El nombre d'habitatges buits a Manresa és, des de fa anys, de més de 7.000, dels quals avui en dia 470 immobles que fa més de dos anys que estan desocupats són propietat de grans tenidors, segons dades facilitades pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Per a Fem Manresa, Esquerra i Junts per Manresa, aquest «és un exemple més d'especulació immobiliària en un mercat ultraliberalitzat, i això fa que pugin els preus per accedir a un habitatge.

Les tres formacions també consideren que és «totalment abusiu i inassumible» que els catalans i catalanes dediquin, de mitjana, la meitat del seu sou a pagar el lloguer.

PSC i Ciutadans es van abstenir en la votació.