La plaça Major de Manresa s'ha ompert aquest dilluns a la tarda amb gairebé mig miler de persones que han clamat contra el cessament de Quim Torra, inhabilitat un any i mig per desobediència. La concentració ha arrencat a les 7 de la tarda, convocada per l'ANC i Òmnium Cultural. Ho ha fet amb la interpretació del Cant dels Ocells i, a continuació s'ha dut a terme el parlament de l'alcalde de la capital del Bages, Marc Aloy, i la lectura d'un manifest a càrrec d'Aina Font per posar veu al posicionament de l'Assemblea i d'Òmnium.

Els manifestants, respectant la distància de seguretat, han rubricat amb crits a favor de la independència les intervencions que han criticat la sentència per desproporcionada i injusta.

L'alcalde Marc Aloy ha fet públic el posicionament que havia estat consensuat prèviament en junta de portaveus amb els representants de Junts per Manresa i Fem Manresa.

La darrera intervenció ha estat la del santjoanenc Jordi Pesarrodona, condemnat aquest mateix dilluns per desobediència durant el referèndum de l'1-O. El bagenc ha estat condemnat a una multa de 2.100 euros i a una pena de 14 mesos d'inhabilitació especial per exercir càrrecs públics elèctes.

Aloy va anunciar la convocatòria d'un ple extraordinari pel dijous 1 d'octubre en el què s'aprovarà la declaració conjunta de rebuig consensuada per les forces independentistes de l'Ajuntament de Manresa.

També es va convocar la ciutadania a acudir dijous a les 8 de la tarda als col·legis electorals en els què van votar l'1 d'octubre del 2017 per commemorar amb pirotècnia i la lectura d'un manifest la votació exercida fa 3 anys.

Berga, Igualada, Solsona i Puigcerdà són altres ciutats que aquest dilluns han acollit protestes davant dels respectius Ajuntaments. A Barcelona, la plaça de Sant Jaume també s'ha omplert i Torra ha sortit del Palau de la Generalitat per saludar les persones concentrades.

Òmnium Cultural ja havia anunciat mobilitzacions si es confirmava la inhabilitació, però l'ANC va anunciar que havia de consultar amb les bases quina havia de ser la resposta, atès que, al seu parer, la que havien pactat Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana (ERC) no era en clau de desobediència, sinó d'acatament de la sentència i d'aplicació de l'Estatut. A la consulta els associats de l'ANC es van mostrar "en total desacord" amb el fet que el Govern acati la inhabilitació de Torra i van expressar la voluntat de mobilitzar-se per exigir una resposta política "contundent" de les institucions sota el lema 'Defensem el president, lluitem la independència'.

De la seva banda, Òmnium Cultural ha afirmat aquest dilluns a la tarda, poc després de fer-se pública la inhabilitació de Torra, que la pancarta que presidia el balcó del Palau de la Generalitat era "un acte de llibertat d'expressió i no un delicte". Per això n'ha desplegat una amb el mateix lema que ha dut a la inhabilitació del fins ara president per exigir la seva amnistia i la de "totes les persones represaliades per l'Estat espanyol".