La Fundació Althaia, de Manresa, va comunicar ahir una nova defunció a causa de la pandèmia de coronavirus. Es tracta de la segona mort en vint-i-quatre hores després que el dia anterior es fes públic un altre decés a causa de la covid-19. Així, ja són quatre les morts que ha causat la pandèmia a Althaia durant el darrer mes i la xifra total s'eleva a 176.

Si s'hi sumen les 64 que hi va haver a l'Hospital de Sant Andreu, el total de víctimes mortals en centres hospitalaris de la ciutat és ara de 240. Si el mes de març es van comptabilitzar als centres assistencials de Manresa 62 víctimes mortals, a l'abril en van ser més del doble, 141. A final de maig es va aturar la sagnia.

El darrer mort a Sant Andreu va ser el 29 de maig. El mes de juny va passar sense víctimes mortals, al juliol n'hi va haver una, a l'agost dues i aquest mes de setembre ja n'hi ha hagut tres, dues de les quals en vint-i-quatre hores.

El ritme a què es produeixen els decessos per coronavirus no té res a veure amb les xifres dels moments de màxima afectació, però es detecta una tendència a l'alça de circulació del virus que comença a fer més mal que els mesos anteriors.

Puja el nombre d'ingressats

Ahir hi havia 22 pacients ingressats en àrea covid a l'Hospital Sant Joan de Déu, 7 més que els 15 que hi havia fa una setmana. Pel que fa a les altes, n'eren 1.144, nou més que fa set dies.

?La valoració que feia ahir la Fundació Althaia era que l'afectació hospitalària per covid-19 durant l'estiu havia estat baixa. Però les últimes setmanes, coincidint amb un empitjorament de la situació epidemiològica del territori, la xifra de pacients hospitalitzats per covid-19 «ha seguit una tendència lenta, però progressivament a l'alça».

La setmana del 7 de setembre es van registrar 9 nous ingressos. La setmana del 14 aquesta xifra va ser de 13 i, durant l'última setmana la xifra d'hospitalitzats ha estat de 17 nous pacients.

Cal tenir en compte que la Fundació Althaia és la institució sanitària de referència i l'UCI de l'Hospital Sant Joan de Déu és la unitat de referència per als pacients crítics de les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Moianès i la Cerdanya.

Malalts de la Cerdanya a Althaia

Precisament, una part de l'increment en els ingressos dels últims dies està relacionat amb l'afectació a la Cerdanya. Quatre pacients ingressats a l'UCI de Sant Joan de Déu les darreres setmanes procedien d'aquesta comarca.

Segons Althaia, aquesta realitat, així com l'actual situació epidemiològica amb un alt risc de rebrot a les comarques centrals, «fa que la institució sigui molt prudent i amatent a la situació. Per això, se segueix fent, com s'ha fet des de l'inici de la crisi sanitària, un seguiment diari i acurat per si cal prendre noves mesures d'acord amb el Pla de contingència que s'ha elaborat».

Pel que fa a l'Hospital de Sant Andreu, continua sense tenir ingressats per coronavirus. Cal recordar que el centre assistencial manresà va arribar a tenir 138 pacients amb la malaltia.