Una finca amb una extensió de 7.000 metres quadrats de propietat municipal és l'escenari del primer espai de l'Anella Verda de Manresa dissenyat per a la promoció i conservació de la fauna de secà amenaçada. Es troba al nord del terme municipal, amb Sant Iscle i Pineda a la dreta, el sector del Poal i Joncadella a l'esquerra i el Gimnàstic al sud.

El Canyet del Muladar és la finca triada i encara conserva restes d'una edificació voluminosa, a banda d'una barraca de pedra seca. Un canyet és un lloc on es llencen o s'enterren les bèsties mortes.

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, i Jordi Calaf, biòleg i representant de l'entitat Bages Biodiversitat, van fer públic ahir el projecte pioner que està transformant un camp dedicat al conreu -al voltant hi ha cereal i vinya- en una zona pensada per fer proliferar animals que el cultiu intensiu de secà ha fet minvar o que poden formar part de la cadena alimentària d'altres espècies.

El terreny contindrà parcel·les amb llegums, varietats antigues de cereals, crucíferes (bròquil, col...), també arbustos, marges de pedra seca, vedrunes, una bassa, i caixes niu per a diverses espècies. Es consolidaran les restes de l'edificació que queda dempeus i es construiran refugis amb bales de palla i troncs.

Tot plegat pensat perquè el mussol comú, el botxí meridional, el llangardaix ocel·lat i el gripau corredor, entre d'altres, puguin proliferar. El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, va qualificar la intervenció com «la més ambiciosa feta fins ara a Manresa a favor de la biodiversitat dels hàbitats de secà».

Clica aquí per veure la imatge més gran.

Intervenció en marxa

La intervenció ja s'ha posat en marxa i s'ha marcat el perímetre amb pals de fusta, s'ha delimitat els sectors de conreu i s'ha preparat el sòl. Huguet i Calaf van expressar el desig que la intervenció aconsegueixi millorar la biodiversitat d'aquest entorn.

I, si l'experiència és positiva, no es descarta fer-ne rèpliques en altres espais municipals, o implantar el mateix tipus d'actuacions en terrenys privats.

L'actuació ha de servir, també, per donar a conèixer l'existència d'espècies protegides a l'entorn de la ciutat i els beneficis per a la biodiversitat de les pràctiques agràries sostenibles.

El projecte està valorat en 10.000 euros i és finançat en un 70% per la Generalitat de Catalu-nya a través de la subvenció als Espais Naturals de Catalunya, i en un 30% per l'Ajuntament de Manresa.

L'Ajuntament el planteja conjuntament amb l'entitat Bages Biodiversitat. Aquesta entitat, que fa seguiments de fauna des de fa 9 anys, té uns bons coneixements de la realitat de l'indret i les necessitats de les espècies protegides i amenaçades de l'entorn.

L'execució del projecte es preveu que duri al voltant d'un mes i que al final del mes d'octubre estigui enllestit. Al novembre hi intervindran voluntaris per a la plantació de marges arbustius i fer seguiments de fauna.

Un salt qualitatiu

Huguet va explicar que amb aquesta intervenció es pot aconseguir que l'Anella Verda de Manresa faci «un salt qualitatiu important perquè per primer cop es porta a terme una actuació notable de foment de la fauna de secà».

El regidor de Ciutat Verda va afegir que després de més d'un segle d'industrialització del camp i de destrucció del medi agrari més apte per a la fauna «avui intentem compensar-ho una mica situant l'Anella Verda de Manresa en el mapa de les actuacions de preservació de la fauna que es fan fora dels espais naturals protegits».

Va recordar que a l'entorn del nucli urbà «hi ha espècies que no viuen a l'alta muntanya ni als boscos sinó exclusivament aquí i estan amenaçades de mort».