La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAHC) ha denunciat aquest dimecres un excés de zel de l'Ajuntament de Manresa a l'hora de fer l'empadronament a qui ho sol·licita.

Ho ha fet amb una acció simbòlica davant l'edifici de l'Ajuntament que ha començat representant una cua de gent a tota la plaça que continuava pel carrer Sant Miquel. Posteriorment tothom s'ha adreçat davant l'edifici de la plaça Major amb cartells amb lemes com «T'imagines no poder escolaritzar el teu fill/a?», demanant celeritat. A la protesta ho han participat una seixantena de persones.

Segons representants de la PAHC l'empadronament és un dret bàsic que el consistori està obligat a fer, però que en el cas de Manresa s'està burocratitzant de forma innecessària. De l'empadronament depenen temes tan essencials com l'accés a la targeta sanitària, l'escolarització d'infants, la renovació de papers -i de retruc el permís de treball- o la sol·licitud d'ajudes.

Rabhia Ahlem Abbou i Norma Miralles han explicat, en nom de la PAHC, que l'empadronament s'ha de fer de forma automàtica i no ha de dependre de si qui el sol·licita té un contracte de lloguer o de propietat. «En tot cas que es revisi l'empadronament si la persona no viu al lloc que ha dit». El tema de l'habitatge és el que pot retardar un empadronament. En alguns casos s'han de comprovar les dades aportades. Per a la PAHC, però, a ciutats com Barcelona «aquest tràmit no només es fa amb celeritat, sinó que s'atorga un carnet de ciutat».

Segons Abbou i Miralles, la situació és urgent. «L'excusa és la pandèmia, però coneixem casos que s'arrosseguen des del desembre passat i almenys un de fa un any i mig, amb tot el que això suposa». La situació és especialment greu en el cas dels joves. «Molts tenen la possibilitat de tenir papers i permís de treball, i la seva renovació està pendent». Segons Miralles, «la ciutadania de Manresa possiblement ni s'ha plantejat que pugui ser tan difícil d'aconseguir».

Abbou té l'empadronament encallat. Explica que el seu nadó l'han d'atendre a un CAP lluny del barri on viu i que li queda poc temps per renovar els papers. «Treballo aquí i visc com la gent d'aquí. I hi ha molts casos com el meu. És un dret bàsic i estic patint».

Miralles ha comentat que el govern de l'Ajuntament « ens diu que hi ha la voluntat de fer-ho, però no es fa ni tan sols amb els casos urgents. Se'ns ha dit que hi ha voluntat política, però no s'està materialitzant».