En el 87% dels casos positius detectats a través de les 35.000 proves PCR que s'han fet des de l'inici del curs escolar només ha donat positiu l'alumne amb sospites. És una de les dades que va aportar ahir el secretari general de Salut Pública, Marc Ramentol, en una roda de balanç des de l'inici del curs, en què va manifestar que «no es pot demostrar una transmissió comunitària important» a les escoles. En el 7% de casos s'ha detectat un positiu més a banda de l'alumne amb símptomes i en un 4% dos casos més. Ramentol apuntava que són «percentatges molt baixos».

En aquesta línia subratllava que les dades «demostren que s'està fent un seguiment molt exhaustiu i molt exacte» del comportament de l'epidèmia als centres escolars i la conclusió és que «no hi està havent una transmissió comunitària important». Hi afegia que això segueix el coneixement generat a escala internacional i les dades demostren que les escoles «no s'estan comportant ara per ara com un focus de transmissió comunitària». El secretari de Salut Pública va insistir que s'estan detectant «molt pocs» casos a partir del cas índex i que això referma l'aposta dels departaments de Salut i Educació d'obrir les escoles i mantenir-les com a zones «segures».

Actualment, a tot Catalunya hi ha 771 centres amb grups confinats per algun positiu. Això suposa que el 84% dels 5.400 centres no en tenen cap. Ramentol va constatar les bones dades, però va alertar que en medicina i ciència calen estudis comparatius per poder arribar a conclusions més taxatives. Ara per ara aquest estudi no està fet però sí que ha apuntat que la informació que aporten les xifres és «rellevant» i que va en la direcció que els grups bombolla no s'estan comportant com a llocs de contagi entre infants. D'altra banda, en més del 90% dels casos les famílies estan donant el seu consentiment perquè els facin a les PCR als seus fills.