L'Ajuntament de Manresa ha aprovat en ple extraordinari i urgent una proposició dels grups municipals d'ERC, JxM i Fem Manresa de rebuig i condemna a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

L'aprovació s'ha fet amb els vots a favor d'ERC, Junts per Manresa i Fem Manresa. El PSC no ha donat suport a la proposició. La sessió s'ha dut a terme amb l'absència dels dos regidors de Ciutadans.

En el debat, Pol Huguet, d'ERC, va demanar el suport de tots els grups municipals per oposar-se a una sentència que és "una venjança i un escarment en la què la justícia queda en segon terme". El polític republicà la va qualificar de nou pas endavant "en l'estratègia pensada per atemorir els independentistes" basada en la desproporció i la injustícia.

Tot seguit, Valentí Junyent, de Junts per Manresa, la va qualificar de "clarament desproporcionada" i va recordar que l'Estat havia interferit en la governabilitat dels presidents Artur Mas, Puigdemont i Torra.

Junyent va lamentar que "el diàleg no hagi estat la manera en que l'Estat s'ha relacionat amb Catalunya i, ara, encara menys".

Per Fem Manresa, Jordi Trapé va afirmar que la sentència "és un clar atac contra la llibertat d'expressió i la sobirania del nostre poble". Va afegir que "demostra la manca de sobirania del Govern de la Generalitat que no pot decidir ni sobre quina simbologia exhibeix a la façana" i va reclamar "molta més lluita perquè ens hi va el futur".

La veu discordant va ser la de Felip González, del PSC, que va asseverar que "avui el que fem en aquest saló de plens és teatre del bo". El polític socialista va posar de manifest que s'oblidava els papers jugats en tot aquest afer pels propis partits polítics "que l'únic que els uneix és matxucar un Estat que té banyes i cua".

També va voler posar de manifest que l'Ajuntament de Manresa "no ha desobeït mai una ordre de la Junta Electoral Central. A Manresa no ens saltem la llei però defensem que ho facin els altres".

La proposició aprovada

L'alcalde i els grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Manresa i Fem Manresa manifesten en la proposició, que ja va ser llegida dilluns en l'acte convocat a la plaça Major després de fer-se pública la sentència, que:

  • Creiem fermament en la Democràcia. I per aquest motiu només entenem un Estat que garanteixi la separació de poders i que respecti i asseguri els principis bàsics d'aquest ordre social.
  • Exigim el respecte absolut pels Drets Fonamentals. Uns drets inherents a totes les persones sense discriminació per les seves condicions personals, socials, econòmiques, polítiques i ideològiques... El Dret d'Expressió és un d'aquests Drets Fonamentals als quals els càrrecs electes no renunciarem de cap de les maneres.
  • Condemnem la repressió contra el moviment independentista. Catalunya, la nostra llengua, la nostra cultura... tenen una llarga història de discriminació per part de l'Estat espanyol. Som un poble que sempre té un estat en contra, que ens considera, enlloc d'una nació, una colònia. Un estat que no ens respecta i que ens discrimina a nivell cultural, econòmic, social... Una discriminació que, els darrers anys, ha anat més enllà i s'ha convertit en persecució política contra els nostres representants al Govern, al Parlament, als ajuntaments i també en persecució de tota la ciutadania que ha mostrat el seu desacord amb aquest model d'estat obsolet i de formes decadents i que ha optat per defensar, de forma legítima, la República Catalana.
  • Demanem una justícia justa, ponderada i equilibrada. Una justícia que doni garanties a l'estat i a tota la ciutadania. Una justícia que ofereixi seguretat i que asseguri l'exercici dels drets de la ciutadania. Una justícia que no faci política. En definitiva, una justícia que respecti la separació de poders.
  • Rebutgem fermament la sentència del Tribunal Suprem que inhabilita al 131è President de la Generalitat de Catalunya per uns fets que no constitueixen cap delicte i que estan emparats en la llibertat d'expressió. Una sentència totalment grotesca i desproporcionada, que deriva de la instrumentalització de diverses institucions de l'estat, com en aquest cas la Junta Electoral Central. Així mateix, expressem la total solidaritat cap al president Torra que ha patit dos processos judicials injustos per defensar des de la màxima institució del nostre país la llibertat d'expressió, la llibertat dels presos i dels exiliats i el dret d'autodeterminació.
  • Demanem el màxim respecte per les institucions catalanes i pels nostres representants, escollits democràticament. Només amb unes institucions fortes i respectades podem créixer com a país i, malgrat els intents d'arrabassar-nos la dignitat institucional, la nostra màxima prioritat serà preservar-la.
  • Reiterem el nostre compromís en la República Catalana. Continuarem treballant des de cada poble i cada ciutat per materialitzar l'estat català, un projecte que compta amb el suport majoritari de la població que ho ha expressat reiteradament a les urnes el 9 de novembre de 2014 i l'1 d'octubre de 2017. El nostre projecte d'autodeterminació està emparat pels Tractats Internacionals i per aquest motiu demanem que cessi la persecució injustificada i injusta contra un moviment legítim com és l'independentisme català. Una opció política que és l'única capaç de garantir, en aquests moments, la democràcia, el progrés social i econòmic i la protecció de la cultura i les institucions.