Amb 680.000 casos confirmats i més de 20.000 morts, l'Amazònia està sent afectada de ple per la pandèmia de la covid-19, especialment els pobles indígenes i les famílies més vulnerables de la prelatura de Pere Casaldàliga.

Darlete viu a l'assentament Dom Pedro, una comunitat rural de l'Amazònia brasilera. És mare de set fills menors d'edat. Explica que la terra on viu va ser expropiada gràcies a la lluita dels seus veïns i al suport de Pere Casaldàliga. Per això, la comunitat du el nom de l'enyorat bisbe.

Com la majoria de les 400 famílies d'aquest assentament, la Darlete viu del que aconsegueix vendre a la fira quinzenal que s'organitza al poblet de São Félix do Araguaia: una mica de fruita, verdura i alguns llegums que du fins al mercat en un viatge de sis hores damunt la carrosseria d'un camió. La venda ambulant; mantenir obert el petit taller de bicicletes, i seguir criant i venent les gallines, és l'única manera que tenen de sobreviure.

Al Brasil, a part del drama dels més de dos milions de contagis i de les 85.000 morts registrades, preocupa especialment el missatge i les polítiques del Govern d'extrema dreta que comanda el país. El president Bolsonaro ha engegat polítiques que minven l'autonomia, les capacitats i els recursos dels pobles indígenes. En el seu primer any de mandat, ha reduït dràsticament els recursos destinats a l'atenció sanitària de les comunitats indígenes; ha substituït antropòlegs per militars al capdavant dels òrgans encarregats de la gestió de les terres indígenes; ha aprovat lleis a favor de les multinacionals de la soja i la carn, i ha legalitzat l'ús de més de 500 nous agrotòxics, 150 dels quals en plena pandèmia.

A la regió de la Prelatura d'en Pere Casaldàliga, el poble indígena Xavante està patint el major nombre de contagis entre els indígenes del Mato Grosso. El primer cas va ser el maig, un nadó de 8 mesos, net del cap indígena Damião Paridzané, va morir amb coronavirus després d'un lamentable periple d'hospital en hospital per tota la regió. Des d'aleshores, el coronavirus avança pels territoris Xavante i ja s'han comptabilitzat prop de 300 contagis i 41 defuncions, segons informa la campa-nya A'uwe tsari SOS Xavante.

Al Brasil, la covid-19 no és només un problema de salut pública, sinó de classe, 14 milions de persones al Brasil viuen amb menys de 24 euros al mes.

(*) Responsable del butlletí i de la web Casaldàliga-causas