Una festa d'aniversari hauria originat el brot de covid que ha sorgit a l'institut Pius Font i Quer de Manresa, segons ha confimat a aquest diari Salut Púlica. N'hi podrien haver d'altres. Segons Salut, "a data d'avui s'han identificat diverses cadenes de transmissió en l'àmbit social", no pas en l'educatiu. Una d'aquestes cadenes és la festa a la qual hi van assistir alguns estudiants.

Vint-i-dos dels vint-i-sis alumnes d'un grup de primer de batxillerat de l'institut Pius Font i Quer de Manresa han donat positiu per coronavirus. El brot es va notificar aquest dimarts. Dos casos van iniciar simptomatologia la setmana abans, fet pel qual es va iniciar la quarantena de l'aula i es va fer la PCR al grup de convivència. 20 més del grup van donar positiu. Tots ells eren asimptomàtics.

El Servei d'Epidemiologia va iniciar les mesures de prevenció i control. El mateix dimarts es van fer proves PCR a dos grups més de primer de batxillerat del centre i se'ls va confinar a casa. Segons ha pogut saber Regió7 aquest divendres al matí, totes les proves PCR realitzades als alumnes dels altres dos grups han donat negatiu. Malgrat això, Salut Pública continua la investigació del brot, que no ha finalitzat.

La classe on es va originar el brot es va confinar divendres. El grup afectat és el de primer de batxillerat B. Arran del brot, però, el Servei d'Epidemiologia va aconsellar fer les proves a dues classes més del mateix curs. Aquests alumnes es troben confinats des del mateix dimecres, 6 d'octubre, dia en què també se'ls va practicar un test PCR i el resultat del qual s'ha conegut avui.

Fonts de la direcció de l'institut Pius Font i Quer han assegurat a Regió7 que ells "no poden controlar què fan els alumnes fora de l'institut i que, a dins, es compleixen totes les mesures de seguretat previstes". Sí que sobrepassa en algunes ocasions les ràtios d'alumnes per classe, que hauria de ser de 20 i n'hi ha alguna de 34.

Cap dels tres grups confinats podran tornar al centre fins el 15 d'octubre i faran classe via telemàtica.

El curs escolar es va iniciar el 14 de setembre. Una setmana després ja hi havia a Manresa un centenar d'estudiants confinats de 6 centres. Fa una setmana eren 9 grups de 7 centres i actualment són els esmentats 10 grups de 7 escoles o instituts. Actualment ja són més de 270 les persones de la comunitat educativa de la capital del Bages, entre alumnes i, en menor mesura, professors i també personal d'administració, que estan confinats a causa del coronavirus. A la ciutat hi ha una cinquantena de centres educatius.