La rivalitat entre Manresa i Igualada es va traslladar ahir, dimecres, als fogons gràcies al programa «Joc de Cartes de TV3», que va dedicar el capítol d'aquesta setmana a trobar quin restaurant de les dues ciutats fa la millor cuina tradicional catalana. I la victòria, curiosament, se la va endur un manresà, Carles Rodríguez, que regenta un establiment igualadí, l'Exquisit. El menjar que prepara el Golden de Rafa Carmona, la cuina 'ferrari' on treballa la Xaro López del Cau de l'Ateneu i l'empenta de l'Anna Guarro i el seu L'Escorxador van ser els altres ingredients destacats d'un programa que anit va atrapar 417.000 espectadors i que va ser líder de la seva franja amb un 21,5 % de quota de pantalla.

«Hem estat de sort, hem competit quatre restauradors que parlàvem de cuina i que ens hem respectat», destaca el propietari del Golden de Manresa, tot fent referència a que en altres ocasions l'audiència del programa ha vist volar ganivets entre els participants. L'establiment de Rafa Carmona, amb 40 anys d'història, va quedar en tercer lloc, però tot i així el manresà es mostra satisfet del seu pas per TV3. Aquest dijous al matí, poques hores després de l'emissió del programa, afirma que ja han rebut 40 reserves de persones que deien que els havien vist per la televisió i uns 400 missatges de felicitació a través de WhatsApp. «No ens interessava guanyar, que era molt difícil per les cuines i els locals tant bonics amb qui competíem, si no que el què buscàvem era que es veiés que som bona gent, que tenim un bon equip i que oferim un producte excel·lent, cosa que no ho pot discutir ningú», diu. De fet, el presentador, el xef Marc Ribas, va posar una nota molt alta al servei, a la qualitat-preu i al menjar del Golden. «El Marc va al·lucinar amb els nostres calamarsets i el pop a la gallega», treu pit Carmona. L'únic que lamenta és que al programa no es diferenciés que dins del Golden hi ha dos espais, un on se serveix un menú diari i l'altre, que s'anomena El Menjador del Josep, que està reservat per als clients que volen carta.

"Una experiència que s'ha de viure"

«És una experiència que s'ha de viure una vegada a la vida», considera Xaro López, propietària juntament amb Jacint Soler del Cau de l'Ateneu, restaurant ubicat a l'antic Ateneu de les Piques. El programa es va gravar els dies 3, 4 i 5 de setembre i, per aleshores, el seu establiment només tenia 8 setmanes de vida (es va inaugurar a principi de juliol). López comenta que van dubtar sobre l'oferta de TV3 perquè encara els faltava «acabar de posar les coses a lloc i en alguns dels capítols anteriors els participants no n'havien sortir gaire ben parats», però van acabar acceptant ja que «qualsevol minut de promoció és bo». La jugada, sembla, els ha sortit bé. A ells, aquest dijous al matí tampoc els parava de sonar el telèfon: «Estem desbordats i més per la incertesa que potser demà la Generalitat ens farà tancar a tots els restaurants».

La cuina del Cau de l'Ateneu va ser l'enveja de tots els participants. «És un Ferrari, contra això no es pot competir», va dir Carmona, del Golden, només veure-la. López bromeja: «Jo, això, ja ho sabia». I la cuinera també va protagonitzar un moment lacrimogen quan va recordar l'equip de persones que van treballar durant anys en el seu anterior restaurant i que no la van poder acompanyar en la seva aventura a Manresa. «Sóc una fleuma. I vaig plorar altres vegades durant el programa, però ho van tallar», reconeix. No va ser l'únic moment emotiu. A Rafa Carmona també se li van humitejar els ulls en parlar dels seus treballadors. «El Rafa és un exemple de persona», sentencia la seva contrincant.

Un restaurant d'excel·lent

Però ni el Golden ni el Cau de l'Ateneu. Manresa es va quedar sense els 5.000 euros del premi, que van anar a parar a l'Exquisit d'Igualada. La seguretat en si mateix del seu responsable i xef principal, Carles Rodríguez, van aixecar polseguera a les xarxes socials durant l'emissió del programa. Tot i així, la seva cuina de «xup xup» i la decoració del local van fer que rebés la màxima puntuació tant per part dels seus rivals com de Marc Ribas (el presentador va puntuar amb un 9,2 l'Exquisit). «Estem molt satisfets, aquesta victòria és fruit de la feina de molts anys, de picar pedra i de consolidar un bon treball», comenta en declaracions a Regió7.

Rodríguez promet que durant la gravació del programa no va notar els nervis en cap moment. Davant les càmeres, aquest exwaterpolista reconvertit en restaurador es va mostrar confiat i no tenia pèls a la llengua a l'hora d'afirmar que l'Exquisit «no tenia rival». Els dubtes sobre si realment podien guanyar o no, reconeix però Rodríguez, existien i anaven per dins: «Ni de bon tros ens veiem guanyadors; els altres restauradors també jugaven i van fer bona feina». Afegeix que Joc de Cartes va ser una competició «molt entretinguda, sana i noble» i remarca que «vam voler ser nosaltres sense filtres, sense cap estratègia; vam fer la feina que fem cada dia de la mateixa manera; fem el que fem: els canelons amb el 70% de beixamel i l'arròs caldós». El xef fa referència a dos dels seus plats que la resta de restauradors van criticar: la beixamel d'uns canelons, per ser molt líquida, i un arròs caldós, amb massa suc.

"No em preocupa l'última posició"

A l'Anna Guarro, de L'Escorxador d'Igualada, li fa ràbia haver d'esperar perquè li portin el compte. Per això al seu restaurant és una de les coses que més té en compte i el seu servei va ser elogiat durant el programa, però no tant el menjar i va quedar en quart lloc. El seu, és un negoci que tot just comença. «No em preocupa l'última posició perquè no ho considero com una valoració negativa sinó que ens falta experiència, som joves, i l'experiència la donen els anys de treball», apunta. Del rodatge recorda que va ser «complicat» perquè no només és una càmera, si no «unes quantes més, amb tot l'equip al darrere». Valora de forma positiva el pas de l'Escorxador pel programa i diu que va viure amb nervis l'emissió: «Sabia el que havia viscut davant les càmeres, però no com sortiria per televisió; jo m'he vist bé i veure que el que vam viure ha estat el que s'ha emès ens fa sentir tranquils».

Xaro López coincideix amb Guarro i assegura que el programa els va cuidar. Va ser la productora del programa qui va contactar amb tots ells i els va oferir la possibilitat de competir. Les puntuacions finals van ser: un 8,7 per a l'Exquisit; un 8,1 per al Cau de l'Ateneu; un 7,5 per al Golden; i un 6,4 per a l'Escorxador.