L'Ajuntament de Manresa ha iniciat els treballs de restauració del quiosc modernista de l'Arpa, ubicat a la plaça Fius i Palà, amb l'objectiu de millorar el seu estat de conservació, força deteriorat a causa de l'atac dels tèrmits que han malmès la base de la seva estructura.

Els treballs, que tenen un pressupost de 31.172 euros (IVA inclòs), han començat amb la retirada prèvia dels elements de la instal·lació elèctrica. La setmana vinent, es desmuntarà i serà traslladat a un taller de fusteria que durant dos mesos executarà la restauració.

Amb l'actuació, es restaurarà la part superior del quiosc i tots els elements decoratius. Es preveu també refer tota l'estructura interior de fusta, que queda dins el sòcol de pedra i que fa de base a la part aèria, molt afectada pels tèrmits. Amb la intervenció es posaran els elements necessaris per evitar que l'aigua de la pluja hi entri i la pugui malmetre. També es refaran les parts planes, no decorades, que fan de marc de les finestres. Finalment, es procedirà a aplicar un tractament protector a tots els elements de fusta i a pintar tota la forja de la part de la teulada.

El quiosc ja va ser restaurat el 1992 i el 2011. L'any passat s'hi va realitzar un tractament antitèrmits. Ara, un cop finalitzi la nova restauració, l'Ajuntament preveu regular els usos del seu entorn per garantir-ne la conservació.

Un element molt representatiu

El quiosc de l'Arpa és una obra de l'arquitecte Josep Firmat i Serramalera. Data de 1917 i és un element d'interès patrimonial protegit pel Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic i paisatgístic de Manresa (PEUPM), amb la categoria de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i nivell de protecció integral.

D'estil modernista, el quiosc és un element molt representatiu i reconegut per la ciutadania de Manresa. Forma un conjunt harmònic amb la casa, també modernista, de la Buresa, situada a la mateixa plaça. La seva tipologia és pròpia de principis del segle XX, moment en què les ciutats s'embelleixen fruit del desenvolupament econòmic i burgès. El seu disseny segueix molt directament el del quiosc de l'Anís del Mono, emplaçat a l'estació de Badalona, projectat per Josep Puig i Cadafalch.