Els centres d'assistència primària de Manresa han començat a fer proves del coronavirus amb els anomenats testos ràpids d'antígens que permeten saber si una persona té la covid o no en 15 minuts. D'aquesta manera, en el cas que surti un positiu es pot engegar de forma immediata tot el circuit per evitar la propagació del virus com el confinament del portador i l'inici del rastreig de contactes. El resultat de la prova diagnòstica del PCR, la més habitual fins ara, pot tardar entre 24 i 72 hores.

Els testos ràpids d'antígens suposaran un gran avantatge per a l'usuari, per al personal sanitari i també per a la comunitat, assegura a Regió7 Anna Martín, adjunta a direcció de l'Equip d'Atenció Primària de Plaça Catalunya, situat al CAP Bages.

No tothom se la pot fer

És el metge de família o la infermera qui encomana el test després de fer una valoració clínica del pacient i comprovar que compleix certs requisits, com per exemple que no faci més de 5 dies que té símptomes que poden fer sospitar que té la covid. Si en fa més, «la sensibilitat del test es redueix i ja no és tan fiable».

La manresana Gemma Salamaña va ser una de les primeres de sotmetre's a la prova. Tenia cita al centre de primària a 2/4 d'11 del matí, i després que li prenguessin mostres del nas amb l'anomenat escovilló -«és una mica molest, tindràs la sensació que vols esternudar però que no pots», l'adverteix la infermera-, va tornar a la sala d'espera. Encara no havien passat 15 minuts que li van dir que havia sortit negatiu. Mocs i una mica de mal de coll van fer sospitar que pogués ser covid, però el test ràpid ho va descartar.

Després de desinfectar la sala, els estris i canviar-se la bata i els guants, la infermera va fer entrar el Moisès (a la imatge). Divendres passat en van fer mitja dotzena, però la previsió és que l'ús dels testos ràpids d'antígens faci un salt exponencial. «Això anirà a l'alça», pronostica Martín.

Als usuaris se'ls cita cada 15 o 20 minuts amb la idea que «quan arribi un, el d'abans ja tingui el resultat», explica Martín. Si és positiu, «engeguem tot el circuit»; i si és negatiu, hi ha dues opcions: «Si els símptomes són molt compatibles amb la covid fem un PCR per assegurar-nos que el resultat sigui negatiu. I si els símptomes són lleus i es poden associar a una grip o un refredat, en fem seguiment telefònic». Segons Martín, els testos són més còmodes per a l'usuari «perquè arriba i té el resultat al cap de pocs minuts. Això el relaxa i fa que estigui més tranquil. I també per a nosaltres, perquè els circuits són més àgils». També es poden fer testos als domicilis si el malalt no es pot desplaçar.