L'esperada millora de les xifres de risc de rebrot i velocitat de transmissió ha arribat, per fi, a Manresa dies després que la davallada es notés a la mitjana catalana.

Malgrat aquesta millora, que va ser incipient el dia 3 de novembre i s'ha confirmat els dies 4 i 5 -recordem que el departament de Salut facilita les dades amb quatre dies de decalatge- la ciutat continua per sobre de la mitjana catalana.

A Manresa, la darrera dada de risc de rebrot és de 790. S'ha arribat fins aquí després que el dia 2 fos de 876, però el dia 3 de 874; el dia 4 de 846, i el ja esmentat dia 5 de 790.

Pel que fa a la velocitat de transmissió és de 1,21 per sota dels 1,40 del dia 2. Això vol dir que encara ara una desena de manresans infectats contagien a dotze més i no a catorze.

La mitjana catalana és inferior, de 0,92 i el risc de rebrot ha baixat fins a 670. Així que Manresa millora el risc de rebrot pero encara presenta valors per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya.

Un fet destacable és que el Berguedà és la tercera comarca catalana i el Solsonès la quarta amb pitjors índexs de rebrot. El Berguedà havia estat encapçalant el rànquing, però tot i que ara ja no ho fa continua al capdamunt.

La darrera dada de risc de rebrot és de 1.229, menys de la meitat dels 2.526 del 23 d'octubre però, com s'ha dit, és el tercer indicador més elevat de les comarques catalanes.

El Berguedà té una velocitat de transmissió que no és de les més elevades però també se situa al segment de les onze primeres, amb 1,06.

El Solsonès s'enfila

El problema no afecta només al Berguedà sinó també al Solsonès. En aquesta comarca el risc de rebrot és de 1.045 i s'acosta al màxim històric de 1.063 del 21 d'octubre.

A més, el Solsonès és la segona comarca catalana en velocitat de transmissió amb 1,57 punts només per sota de la Vall d'Aran que està a 2,51. Aquest novembre, el risc de rebrot al Solsonès no ha fet més que empitjorar.

La comarca del Bages presenta més oscil·lacions i unes xifres més moderades que el Berguedà i el Solsonès.

Segons les darreres dades, el Bages té una de freda i una de calenta. La comarca té un risc de rebrot de 623 per sota dels 670 de mitjana catalana. Però la velocitat de transmissió és de 1,09 mentre que la mitjana catalana és de 0,92.

Bones dades a Moianès i Anoia

El Moianès té bones notícies perquè és la tercera comarca catalana amb menor velocitat de reproducció, amb 0,73 només per sobre de les Garrigues (0,55) i l'Alta Ribagorça (0,43). El risc de rebrot és de 594 i està per sota de la mitjana catalana. És una molt bona evolució venint dels dos mil punts del 22 d'octubre.

L' Anoia és la sisena comarca per sota en risc de rebrot, amb 393 i té una velocitat de propagació també inferior a la mitjana.

Es troben per sobre de la mitjana catalana tant la Cerdanya com l' Alt Urgell. La Cerdanya té 909 punts de risc de rebrot i 1,35 de velocitat de transmissió i l'Alt Urgell, 710 i 1,23.