Els responsables de la comunitat islàmica volien que els treballs de rehabilitació també comportessin canvis en l'esperit de l'associació musulmana que hi ha al capdavant de la mesquita, per aquest motiu han fet gestos en aquest sentit des que les obres van començar, fa dos anys. Durant aquest temps, malgrat que la funció principal de l'antiga fàbrica del Salt és la de culte religiós, l'entitat ha canviat oficialment el nom de mesquita Al-Fath per anomenar l'equipament Centre Cultural Islàmic.

D'aquesta manera volen potenciar que a les instal·lacions es portin a terme activitats culturals que vagin més enllà de l'activitat religiosa i que vagin adreçades a tota la ciutadania de la ciutat, i no només als membres de la comunitat islàmica de la ciutat.

Les obres encaren la recta final. La fase 1 està enllestida i la 2 està a punt de culminar. El segon tram del projecte de millora ha anat a càrrec de l'associació religiosa i ha tingut un cost superior als 600.000 euros. El conjunt de les obres supera els 900.000 euros.

Ultimant les instal·lacions

Un dels aspectes que encara queden per ultimar les instal·lacions són les canonades dels lavabos de la mesquita. El president de la Comunitat Islàmica del Bages, Abdellah Anhari, afirma que manté converses amb l'Ajuntament per solucionar-ho. També s'haurà de fer un canvi en la instal·lació elèctrica perquè s'hi ha col·locat aire condicionat i calefacció, i l'actual instal·lació no té prou potència per posar-ho en marxa.

En tot cas, tot i el retard en acabar les obres, el president de la comunitat es mostra satisfet d'aquest pas important que s'està fent perquè d'aquesta manera, per fi, s'obtindran els permisos necessaris per fer-hi oració.