La Séquia de Manresa és un canal de reg que es va construir el segle XIV i que en ple segle XXI encara té ús. Té una llargada de 26 quilòmetres i 10 metres de desnivell. Comença sota el castell de Balsareny i acaba al parc de l'Agulla de Manresa, d'on surten dos ramals més.

A Balsareny és on capta l'aigua del riu Llobregat, a l'anomenada resclosa dels Manresans, una presa de gravetat -l'aigua hi circula per la seva pròpia inèrcia- que fa 128 metres de llargada. La presa d'aigua és a la banda esquerra i es regula mitjançant una comporta ubicada en una caseta. És on comença la Séquia.

El temporal Glòria de final de gener va fer malbé la resclosa. Segons l'informe tècnic del projecte de les obres, va quedar en un estat crític i perilla la seva estabilitat i el subministrament d'aigua. Destaca que molt probablement no seria capaç de resistir un altre temporal, que es podria emportar la presa.

La força de l'aigua durant el temporal va danyar la coronació i el parament d'aigües amunt. En alguns punts va arrossegar part de formigó riu avall, i algunes parts van quedar al marge del riu.

Josep Alabern, de la Junta de la Séquia, ha explicat que el canal es va haver de refer el 1505 a causa, també, d'un temporal. Des de llavors no s'hi ha fet cap reparació significativa tret d'una intervenció el 1952 per revestir la presa de formigó. «Ara les obres s'han de fer ben fetes i de tal manera que ens duri 5 segles més». La Séquia és l'origen de la Festa de la Llum de Manresa i forma part del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.