El geòleg i científic valencià Xavier Querol ha rebut un dels Premis Nacionals d'Investigació que cada any atorga el Ministeri de Ciència i Innovació del Govern espanyol. Conegut pels seus treballs sobre contaminació atmosfèrica, Querol té una gran vinculació de fa anys amb la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa (EPSEM-UPC), on ha dirigit diverses tesis doctorals a través del Programa de Recursos Naturals i Medi Ambient. La primera la va dirigir el 2001, i actualment en té dues entre mans.

L'investigador valencià ha estat guardonat en l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals. Professor d'investigació a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estat guardonat pel seu lideratge en el desenvolupament de tecnologies, metodologies, models i aportacions per entendre la importància dels aerosols i la seva interacció amb els contaminants i la salut pública.

El jurat també ha destacat la seva capacitat de col·laboració amb equips multidisciplinaris i la repercussió de la seva producció científica internacionalment.

Els Premis Nacionals d'Investigació es van crear el 1982, i suposen el reconeixement més important a l'Estat espanyol en l'àmbit de la investigació científica. Es distingeix la tasca que realitzen en l'àmbit científic, el seu ressò internacional i la seva contribució a l'avenç de la ciència, la transferència de coneixement i tecnologia i el progrés de la humanitat.

El Programa de Doctorat de Recursos Naturals i Medi Ambient de la Politècnica a Manresa és l'únic de la UPC amb seu a la capital del Bages. És coordinat per Toni Dorado i recentment l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya el va renovar per sis anys. És l'únic programa de doctorat que s'imparteix a la Politècnica amb seu a Manresa.