El 50,9% de les dones de Catalunya diu haver patit assetjament sexual, segons l'informe «Les violències masclistes a Catalunya», que CCOO va presentar ahir en roda de premsa en el marc del Dia Internacional de l'eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra avui.

La Llei catalana 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista assenyala que la violència masclista es dona en l'àmbit de la parella, el familiar, el laboral i el sociocomunitari, però també en l'àmbit institucional i el digital. Les formes poden ser abusos psicològics, físics, econòmics, sexuals, verbals o ambientals.

El 2016, el 25,3% de les dones declarava haver patit algun fet especialment greu de violència masclista al llarg de la vida i, tres anys més tard, el 50,9% declarava haver estat assetjada sexualment, i el 15,5%, de manera reiterada alguna vegada a la vida.

El 2019, el 41,1% de les dones van declarar haver viscut algun tipus de violència per part de la seva parella al llarg de la vida, i el 13%, en l'últim any, mentre que el control exercit per la parella va ser la forma de violència més freqüent.

Unes dades que són coincidents amb la informació que aporta el servei telefònic 900 900 120, d'atenció permanent contra la violència masclista, que el 2019 va rebre 9.352 trucades, de les quals el 97% van ser casos de violència psicològica i, majoritàriament, exercida en l'àmbit de la parella (93,9%).

Creu Roja, per la seva banda, va denunciar ahir l'increment de dones ateses per violència masclista el 2020, ja que durant els primers sis mesos d'aquest any va haver d'assistir a un total de 3.467 dones i 42 nens sota el Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a Víctimes de Violència de Gènere (ATENPRO). Catalunya és la tercera comunitat de l'Estat amb més usuàries d'aquest servei.