Les denúncies en l'àmbit de la violència de gènere han baixat el 4,8% aquest any a Catalunya respecte al 2019 a causa del confinament per la pandèmia, igual que les detencions d'agressors que també descendeixen, però han augmentat les víctimes mortals, que han passat de set a nou, entre elles una menor de tres anys. Aquestes són algunes xifres de la violència masclista del 2020 a Catalunya que van detallar ahir en una roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la inspectora dels Mossos d'Esquadra Montserrat Escudé.

Des de principis d'any fins a finals d'octubre, els Mossos han instruït 10.567 denúncies enfront de les 11.103 del 2019, que representa un 4,8% menys, si bé el descens més important es va produir en els mesos en què va estar en vigor l'Estat d'alarma durant la primera onada de la Covid la passada primavera, a causa del confinament domiciliari que es va traduir en una menor capacitat de les dones per presentar una denúncia contra el seu agressor.

Així, en els mesos de març i abril el nombre de denúncies va baixar «dràsticament» el 34,15% respecte al mateix període del 2019, mentre que el progressiu desconfinament i l'arribada de la 'nova normalitat' a l'estiu van suposar un repunt de les mateixes: el 2,54% més al juny, l'1,97% més el juliol i el 6,41% més a l'agost en comparació amb l'any passat.

«Augment de la vulnerabilitat»

La inspectora de la policia catalana va indicar que les mesures restrictives de la passada primavera van provocar un «augment de la vulnerabilitat» de les dones que conviuen amb el seu agressor, així com dels fills, de manera que els Mossos van centrar els seus esforços a fer un seguiment d'aquest col·lectiu en concret.

Igual que en les denúncies, i per aquests mateixos motius, el telèfon d'emergències 112 ha rebut aquest any menys trucades, en concret 59.103 enfront de les 68.360 del 2019, amb un «descens acusat» a partir de març, mes en què les consultes van arribar a caure un 41,6%.

En paral·lel a aquest descens del nombre de denúncies i de les trucades al 112, la policia catalana ha practicat aquest any menys detencions d'homes per presumptes agressions masclistes, ja que en total han estat arrestats 4.282 -256 menys que l'any passat, que suposa un descens del 5,6%-, dels quals 19 eren menors d'edat, la mateixa xifra que el 2019.

Puja el nombre de morts

Malgrat aquesta disminució del nombre de denúncies i de detencions a conseqüència del confinament, aquest d'any han mort vuit dones i una menor de tres anys -filla d'una de les dones assessinada-, és a dir, dues víctimes mortals més que el 2019 -quan van perdre la vida set en aquest mateix període-. En cinc dels casos d'aquestes nou víctimes mortals, el seu entorn més immediat coneixia la situació de violència masclista que patia la dona, però no ho havia denunciat, i cap d'elles tenia una ordre de protecció judicial vigent, si bé una de les víctimes ja havia interposat una denúncia prèvia. A més, set de les vuit dones assassinades aquest any convivien amb l'homicida i sis d'elles mantenien una relació sentimental amb el seu agressor. Dels vuit agressors que van causar aquestes nou víctimes mortals, els Mossos han detingut sis d'ells, mentre que dos es van suïcidar.

Majors d'edat

De totes les víctimes ateses el 2020, el 94% són dones majors d'edat (9.760), el 4,3% són menors d'edat (441) i un 1,7% són persones del col·lectiu de la tercera d'edat (175) .

Pel que fa al tipus de violència exercida sobre les dones, no hi ha hagut grans canvis en les formes de maltractament respecte a l'any passat: el 51,2% dels casos és violència psicològica, el 41,8% és violència física, un 3, 8% ciberviolència i un 3,2% violència sexual de la parella o exparella.

Els Mossos recorden que qualsevol víctima de la violència de gènere pot sol·licitar una ordre de protecció a comissaria en el marc d'una denúncia, una mesura que també ha patit un descens aquest any, del 3,3% respecte al 2019, en el marc de la pandèmia del coronavirus.

A data 31 d'octubre, la policia catalana està realitzant 11.036 seguiments de víctimes, de les quals 8.270 tenen una mesura de protecció judicial en vigor.

El conseller Miquel Sàmper va destacar la importància de la prevenció i de l'educació en els joves i adolescents per fer front a aquesta xacra, i ha concretat que aquest any els Mossos han realitzat 279 col·loquis en els quals han participat unes 8.000 persones d'edats compreses entre els 12 i els 21 anys