La situació derivada de la pandèmia ha fet que la programació a Manresa pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones organitzada per l'Ajuntament a través del Servei d'Informació i Atenció a la Dona Montserrat Roig (SIAD) i del Consell Municipal de la Dona, sigui virtual. Inclou una desena d'activitats, una de les quals és un vídeo que implica els homes per tal que interpel·lin als agressors.

L'acte institucional es farà avui, a 12 del migdia, i es podrà seguir per Internet a www.manresa.cat/contralaviolenciamasclista. S'iniciarà amb un minut de silenci per recordar totes les víctimes. Comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps Roca; de la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas, i de Mariona Descarrega Alsina, en representació del Consell Municipal de la Dona.

Durant l'acte hi haurà la intervenció musical de la cantant Celeste Alías i es coneixerà el veredicte del concurs audiovisual a TikTok amb el visionat de l'obra guanyadora. El concurs es va realitzar del 16 d'octubre al 16 de novembre i s'hi han presentat 30 obres.

Et creus més home?

També s'estrenarà el vídeo Et creus més home?, un muntatge que aposta perquè siguin els homes els que interpel·lin altres homes sobre actituds que comporten violència envers les dones. Està protagonitzat per cares conegudes de Manresa com el jugador de bàsquet Rafa Martínez Aguilera, els periodistes Francesc Garriga Guixà i Carles Jódar Jerez, el músic Antonio El Remendao i el comunicador Enric Bastardes Bonachi.

Els actes continuaran a 2/4 de 7 de la tarda, amb una encesa d'espelmes també virtual que es podrà seguir pel mateix enllaç que l'acte institucional. Està organitzat pel Consell Municipal de la Dona i inclourà la lectura del manifest.

Els propers dies, s'organitzaran cursos sobre llenguatge inclusiu i no sexista, sobre noves masculinitats i sobre serigrafia feminista. Per al col·lectiu jove, s'ha creat el joc interactiu Súper SIAD, que es farà arribar a tots els instituts i en el qual s'incentiva als joves a eliminar les actituds masclistes.

Activitats per als joves

Els Programes de Joventut i Universitats de l'Ajuntament també s'han implicat en el 25-N. Enguany, la campanya Desmarca't de la violència envers les dones ha arribat als instituts i universitats a través dels Punts al Pati i el Punt al Campus. Als instituts, els joves han pogut expressar la seva opinió envers les violències masclistes escrivint frases de rebuig, mentre que a les universitats s'ha realitzat una activitat de conscienciació. A l'Instagram de l'Oficina Jove del Bages es difonen consells, reflexions i cançons lliures de violències i al del Casal de Joves la Kampana, un qüestionari interactiu on els joves poden respondre preguntes amb l'objectiu que es puguin plantejar la tipologia de relacions que mantenen. El 30 de novembre està previst realitzar un directe amb la psicòloga del SIAD, Montse Vila.