El Consell Comarcal del Solsonès a través del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) està immers en una campanya que té per objectiu aconseguir que les violències masclistes siguin «impensables», paraula que dona nom a la campanya, mitjançant el treball en cinc grups de població diferents.

«Al Solsonès, com a tot arreu, es viuen agressions sexistes. Hem d'anar molt en compte en no pensar que com que som una comarca més petita i rural, aquí no hi ha violència masclista, és una trampa», afirma la tècnica del SIAD i una de les impulsores de la campanya «Impensables», Maribel Bella. I és que en la seva experiència a aquest ens, on hi treballa des de la seva creació l'any 2005, ha comprovat com, contràriament el que pot pensar molta gent, «qualsevol persona del nostre entorn pot ser víctima i qualsevol pot ser agressora» independentment de la població, la situació econòmica o la formació de les persones en qüestió. En aquest sentit apunta que les víctimes de violència masclista a les zones rurals es poden trobar amb més barreres que les que viuen a les grans ciutats. « L'anonimat i la llibertat que t'ofereix una ciutat gran, moltes vegades un poble petit no te l'ofereix i per tant hi han moltes més barreres culturals que frenen el fet d'evidenciar la violència i de fer un pas per sortir-ne», apunta Bella.

Bella creu que la societat no es podrà desfer d'aquestes actituds si no es fan una sèrie de canvis estructurals. «En un context de patriarcat i desigualtat les violències masclistes són inevitables. Per canviar aquesta situació necessitem canvis més estructurals en àmbits que no són pròpiament de violència masclista com la feminització de la pobresa, l'educació o la poca participació de dones en determinats sectors», explica Bella.

Una campanya de 360 graus

«Ens agrada dir que 'Impensables' és de 360 graus perquè és una campanya que treballa amb 5 públics diferents», diu Bella sobre la iniciativa que ha engegat el SIAD del Solsonès.

«Impensables» consta de 5 línies de treball. La primera, anomenada «Adona't», està dirigida a les dones i té l'objectiu d'ajudar-les a què puguin identificar la violència masclista en el seu entorn o les seves vides. «Repensa't» va dirigida als homes i vol replantejar l'associació que existeix entre masculinitat i violència i com trencar-la. La tercera línia, «Questiona't», està enfocada a joves, professorat i família mentre que la «Pregunta't» s'adreçarà properament a infants, mestres i famílies. La cinquena i última, «Implica't», s'adreça als professionals que intervenen en la detecció, l'atenció o el tractament de dones que han patit violència ja que també són un vector important del procés per lluitar-hi.

Es tracta d'una campanya inèdita a la comarca pel públic objectiu i per la complexitat de la mateixa i és que Bella assegura que tardaran uns dos anys en desplegar-la completament. La iniciativa compta amb la col·laboració dels 15 ajuntaments de la comarca, convertint-se en la primera campanya comarcal contra la violència masclista. «La campanya neix d'un pacte d'estat que dota de petits fons a tots els Ajuntaments per aquesta causa. Llavors vam pensar que millor que cadascú fes la seva, perquè no uniem esforços i féiem una campanya a nivell comarcal de forma coordinada. Això complica el procés però creiem que el resultat s'ho val», diu Bella i afegeix que el paper de les administracions púliques en aquesta lluita cada vegada és més destacat.

Bella fa una reflexió sobre l'evolució d'aquesta problemàtica en el futur destacant que «estem en un bon camí». Tot i això es mostra pessimista quan és preguntada sobre si la societat deixarà de commemorar el dia internacional contra la violència masclista en un futur proper. «Tant de bo haguéssim de deixar de commemorar aquest dia però ho veig difícil. Les violències masclistes tenen moltes cares i massa envergadura com per pensar que d'aquí 10 anys no haurem de commemorar aquest 25 de novembre», lamenta.