La primera jornada Manresa, cuidem i ens cuidem, celebrada telemàticament, va tenir un centenar de participants, entre els quals experts en l'àmbit de la salut i de les cures pal·liatives, que van reflexionar sobre el model de cuidar que es vol per a la ciutat de Manresa. Va ser organitzada per l'Ajuntament, amb la col·laboració de la FUB-Umanresa, a través de la seva facultat de Ciències, i de la Fundació Mémora.

Després de la benvinguda que va oferir la Dra. Carlota Riera Claret, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa (UVic-UCC), el Dr. Xavier Gómez-Batiste, director de l'Observatori Qualy i de la càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, va presentar les línies bàsiques de la jornada i els objectius que persegueixen les comunitats cuidadores.

Va afirmar que «cal canviar les actituds culturals envers el final de la vida perquè deixi de ser un tabú». Va apostar per «garantir l'atenció de molta qualitat a les persones que estan en estat de malaltia avançada i que tenen necessitats específiques».

Tot seguit, es va iniciar la conferència «L'art de cuidar», a càrrec de Josep París Giménez, infermer i Director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora. En la següent conferència, Sílvia Librada Flores, directora de programes a la New Health Foundation, va parlar de com articular una xarxa cuidadora a la ciutat i va subratllar que «és el final de la vida el que ens ensenya com hem de viure».