L'acte institucional de l'Ajuntament de Manresa en del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones s'ha celebrat aquest dimecres al migdia virtualment i no com es fa tradicionalment, a la plaça Major, amb l'assistència d'entitats implicades en la lluita contra aquesta xacra i d'instituts de Manresa. Entre els missatges de les autoritats ha destacat la crida a què els homes agafin més protagonisme en aquesta lluita a l'hora d'interpel·lar els agressors. Justament aquest missatge és el que protagonitza el vídeo que s'ha fet per al 25-N en què cares conegudes de la comunicació i de l'esport, com el jugador de bàsquet Rafa Martínez, interpel·len els homes agressors. També s'ha estrenat el vídeo guanyador del concurs a TikTok, que ha guanyat Joan Térra Pérez.

Relacionades

La retrasmissió ha començat amb un minut de silenci i el vídeo "Et creus més home?", en què els protagonistes recorden als agressors que tot el que fan per sotmetre les dones no els fa més homes sinó més covards, violents, possessius i insegurs. En definitiva, només els fa uns maltractadors.

Seguidament ha pres la paraula Cristina Cruz, regidora de Feminismes i LGTBI, que ha lamentat que per culpa de la pandèmia no s'hagi pogut celebrar l'acte a la plaça Major com cada any. Ha agraït la participació en el vídeo del jugador de bàsquet Rafa Martínez Aguilera, dels periodistes Francesc Garriga Guixà i Carles Jódar Jerez, del músic Antonio El Remendao i del comunicador Enric Bastardes Bonachi. Cruz ha remarcat que cal posar més el focus sobre els agressors i que "ens calen més homes que manifestin púbicament aque estan en contra de les agressions masclistes". Ha insistit en la necessitat d'actes com el de l'avui i la resta que es faran.

Seguidament s'ha projectat el vídeo guanyador a la plataforma TikTok, obra de Joan Terra Pérez, on dona la veu a dones mortes per la violència masclista i ho acaba amb un missatge: "Ni una menys".

Concurs de TikTok pel 25N de l'Ajuntament de Manresa

Concurs de TikTok pel 25N de l'Ajuntament de Manresa

Guanyador i finalistes del concurs de TikTok organitzat per l'Ajuntament de Manresa

Mariona Descarrega, del Consell Municipal de la Dona, ha instat la societat a expressar el seu rebuig "vers tota persona que desitja mal, dolor o fer patir una dona". Ha recordat que encara hi ha "massa gressors en aquesta societat patriarcal, que volem millorar" i que queda molta feina per fer. Com ha fet Cruz, ha interpel·lat els homes a implicar-se i a "col·laborar a transmetre una nova manera de transmetre la masculinitat

Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central ha llegit el manifest, en el cas de Manresa, va aprovar l'Ajuntament en el darrer ple de forma unànime.

Per part seva, l'alcalde Marc Aloy ha expressat que actes de sensibilització contra la violència masclista "continuen sent del tot necessaris". Ha lamentat que "a Manresa ens ha tocat viure la xacra de la violència masclista" i que "estem convençuts que cal continuar aquesta tasca de conscienciació fins a erradicar-la" i que "no es pot abaixar la guàrdia", oi més tenint en compte que el "confinament ha posat les coses més fàcils als maltractadors". També s'ha referit al fet que "les noves xarxes s'ha convertit en un terreny abonat per a les ciberviolències". Aloy ha afirmat que "a la nostra societat no hi ha lloc per als agressors".

La cantant Celeste Alias, amb la cançó "Deja que siga sola", de Marta Valdés, ha tancat l'acte.

Podeu veure tot l'acte institucional celebrat aquest dimecres pel 25-N aquí.