En un context d´emergència sanitària, amb les conseqüències socials i econòmiques que ha provocat, era una incògnita saber com evolucionaria la matriculació de nous alumnes a la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), el campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Una incògnita fins i tot pels als propis dirigents de la universitat.

Doncs bé, ahir es va resoldre. UManresa ha augmentat un 4 % el número d´alumnes d´accés nou, els que han començat primer, fins arribar als 496. El curs anterior van ser 477. El total d´alumnes que fan un grau a UManresa també s´han incrementat un 4 %. Són 1.833 respecte els 1.767 del curs 2019-2020. Per primera vegada s´ha superat la xifra dels 1.800 estudiants de grau al campus Manresa. Si s´hi sumen els estudiants de tots els títols oficials que s´imparteixen a la universitat manresana, com màsters o cicles formatius, la xifra s´acosta als 2.000. Concretament 1.990.

Les dades es van presentar ahir en un acte a Manresa en el qual hi ha participat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. El van acompanyar els tres directors generals de la institució. El de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez; el de la Fundació Universitària Balmes de Vic, Joan Turró; i la directora general de la Fundació d´Estudis Superiors de Ciències de la Salut, Marina Geli, que és qui gestiona la Facultat de Medicina.

Al campus Manresa es manté el creixement progressiu d´estudiants. La pandèmia no ha frenat aquesta tendència. El curs 2015-2015 tenia 1.426 alumnes de grau. Sis anys més tard passa dels 1.800.

Fisioteràpia continua sent l´especialitat amb més reclam. Té 179 alumnes de nou accés, seguit d´Infermeria amb 146; Logopèdia amb 83 i Podologia amb 39. De la branca de Ciències Socials, han començat primer d´Educació Infantil 30 alumnes i 19 a Administració i Empreses. Un 75 % dels alumnes van triar la FUB-UManresa en primera opció a la preinscripció universitària.

Fisioteràpia i Infermeria han cobert totes les places disponibles, amb notes de tall de 6,4 i 6,7 respectivament. També és remarcable que un 30 % dels estudiants, 559 en total, són estrangers, majoritàriament francesos que estudien Fisioteràpia. Aquest curs no hi ha alumnes d´Itàlia, que solien fer Podologia.

Al Campus de Vic hi ha un 13 % més d´alumnes de nou accés. Dels 1.060 del curs anterior s´ha passat a 1.200, i els estudiants totals de grau són 4.276.

Per la seva part la Facultat de Medicina ha iniciat el seu quart curs amb 390 alumnes, 162 dels quals són de nou accés. 110 van triar Medicina de la UVic-UCC en primer opció, que enguany tenia un tall alt de 12,194.

Si se sumen les dades del Campus Vic, el de Manresa, Medicina i altres centres, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya s´acosta als 10.000 estudiants que segueixen títols oficials. «Ja fa temps que hem deixat de ser petita», va assegurar ahir el rector Baños. «Som una mitjana que estem per davant d´alguna pública i a prop d´universitats prestigioses». Els alumnes de nou accés han crescut un 8 % «en les pitjors circumstàncies possibles, i això ho contemplem com un notable èxit de la capacitat d´atracció de la nostra universitat».

Tot això, va destacar, en un context difícil que ha obligat a canviar esquemes i a introduir un model híbrid d´ensenyament.

Que els dos campus de la UVic-UCC, el de Manresa i el de Vic, hagin tingut un increment de matriculació en un any «complex i difícil és una bona notícia», va dir ahir el director general de la (FUB-UManresa, Valentí Martínez. Les dades de Manresa «són magnífiques», va assegurar al seu torn el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. Va destacar que els últims anys ha tingut un creixement «sostingut i progressiu».

Sobre el fet de superar per primera vegada la barrera de 1.800 estudiants de grau, Martínez va assegurar que «arribarà un moment que ens haurem d´estabilitzar». En quan a espais i estructura física encara es pot créixer un 4 o un 5 % més, va dir. A partir d´aquí «hauríem de pensar en una FUB4. De moment no és el cas».

Va explicar que el repte bàsic de la fundació «és donar una resposta adequada a les demandes dels gairebé 2.000 universitaris que circulen pel campus Manresa, però que també s´han dut a terme accions que no només posen en valor la institució des del punt de vista acadèmic, sinó també al territori. Martínez va destacar que la FUB ha invertit 260.000 euros per fer front a la pandèmia, que les beques sumaran més de mig milió i que s´ha flexibilitzat al màxim el pagament de les quotes.

Martínez va anunciar que es prepara un grau semipresencial de Podologia i Educació Infantil, un nou màster, que es treballa per donar més visibilitat els estudis de Ciències Socials i per participar en projectes de recerca europeus.