«Jo crec que el que estem veient a les UCI, que estan col·lapsades, a nivell social, és el que estem vivint aquí. Socialment, estem a la UCI». Sor Lucía Caram explica amb aquestes paraules la situació amb què es troben a la plataforma d'aliments de la Fundació del Convent de Santa Clara.

La plataforma va néixer el 2009 com a resultat de la crisi generada per la bombolla immobiliària. Caram recorda que «a l'abril del 2009 ja teníem 45 famílies i vam decidir fer una recollida d'aliments a Manresa i vam fer una plataforma ciutadana de solidaritat. El juliol del 2009 ja teníem unes 250 famílies. Abans de la pandèmia vam aribar a tenir unes 1.200-1.300 famílies i amb la pandèmia en tenim en aquests moments 2.000. Atenem un 10% de la població de Manresa però és que, a més a més, si abans donaves a algunes famílies un cop de mà al mes per acabar-lo, ara el que estàs donant és el cent per cent». És a dir, que per alimentar-se aquestes famílies depenen totalment de la plataforma.

La fundació ha fet un vídeo on explica el funcionament de la plataforma, que fa el repartiment el dissabte al matí i el dilluns a la tarda en un local a la carretera de Vic. Les cues ja comencen força abans que es faci el repartiment. Els usuaris -derivats la majoria pels serveis socials- han de portar el document necessari per poder rebre l'ajuda i, un cop comprovat, passen a fer una segona cua a l'interior recinte per evitar aglomeracions i rebre els aliments.

Moltes famílies són de l'estranger. La majoria s'han quedat sense feina i han de mantenir les seves famílies. És el cas d'Iramar de Verol, de Veneçuela, que està esperant poder tenir els papers en regla per buscar feina, i que expressa el seu agraïment per la «qualitat dels productes» i l'atenció dels voluntaris. Assegura que la paraula que defineix més bé els seus sentiments és «agraïment».

I és el cas de Sandra Garcia, de Colòmbia, que té un nen de sis anys i que s'ha quedat sense feina.

El menjar que rep una persona no musulmana és verdura congelada, pollastre, peix i vedella, explica l'Astrid Ardura. Ella és una dels 250 voluntaris que té la plataforma. També ho és Pilar Rovira que afirma que ajudar a la plataforma «m'omple moltíssim», i Pilar Mascaró, que comenta que molta gent està molt sola i que, en alguns casos, ni els seus veïns ni la seva família no saben la difícil situació que estan passant. «Venen espantats fins que veuen que som una família i tractem tothom igual».

Gràcies a les col·laboracions que reben i a les aportacions del Banc dels Aliments i de l'Obra Social de La Caixa expliquen que no hi ha cap usuari que s'hagi quedat sense menjar.