La Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i dels Drets de la Gent Gran de Manresa reclama a les entitats bancàries que posin fi al deteriorament de l'atenció personalitzada als clients.

Denuncien la deshumanització de l'atenció per part de les entitats bancàries que deixa desateses i abandonades les persones grans, i les més joves, que no tenen les habilitats necessàries per fer les transaccions de forma autònoma en caixers automàtics i telemàticament.

Manifesten que “els bancs no tenen en compte les necessitats dels clients en general i actuen imposant horaris i formes d'atenció, limitant l'atenció personalitzada i carregant comissions per disposar d'efectiu per finestreta” i es lamenten que aquestes exigències deixen impotents als clients, que veuen com “el servei es va despersonalitzant i deshumanitzant”.

Des de la Plataforma accepten que la digitalització i la gestió telemàtica és positiva i que facilita la gestió als clients, però consideren que “el serveis bancaris són un dret necessari per poder viure en la societat, que tothom ha de tenir al seu abast” i manifesten que “les persones han de poder decidir de quina manera volen ser atesos, en funció de les seves necessitats”.Que el poder públic reguli

Si la banca privada no satisfà la necessitat de disposar d'uns serveis bancaris adequats, demanen als poders públics que “regulin aquest dret i que, fins i tot, els ofereixin mitjançant una banca pública”.

A més de condemnar les polítiques que apliquen les entitats financeres amb l'objectiu de reduir costos, sense tenir cap consideració pels seus clients, també exigeixen la rectificació de la manera com s'apliquen a les sucursals. Esmenten el cas d'una persona gran en una oficina de Manresa, que era ajudada per un empleat a retirar diners del caixer automàtic i que li va dir en veu alta: “així ara ja sabrà que el número és el seu any de naixement”.

Si aquesta pràctica és la habitual, lamenten que “no sols és una manca d'atenció i de discreció sinó que posa en greu perill el principi de confidencialitat i la seguretat dels estalvis dels clients”.

Totes les persones tenen dret a disposar dels serveis bancaris adequats a les seves necessitats, afirmen, i des del la Plataforma exigeixen que:

  • Les persones que ho necessitin siguin ateses de forma personalitzada en totes les sucursals, durant tot l'horari en que estiguin obertes al públic.
  • Les entitats financeres, a més dels requisits legals formals, ofereixin uns productes financers realment transparents i entenedors per als clients.
  • No es cobrin comissions per serveis personalitzats, com disposar d'efectiu per finestreta.
  • Es faci tarifació social, graduant l'import de les comissions en funció de la capacitat econòmica de les persones.
  • Es publiciti i faciliti l'obertura dels comptes de pagament bàsics, incloent els gratuïts, per a persones vulnerables amb risc d'exclusió financera.

Aquesta deshumanització en l'atenció per part de les entitats financeres no sols va en detriment dels drets de la gent gran, diuen, i afegeixen que aquestes reivindicacions "defensen el dret de les persones, sigui quina sigui la seva edat, a tenir uns serveis bancaris adaptats a les seves necessitats”, i fan extensives aquestes reclamacions a la opinió pública en general i a l'Ajuntament de Manresa en particular, com administració més propera, perquè prengui consciència del problema i faci gestions per posar-hi remei.