Després d'anys i panys parlant-ne, Manresa ha sabut finalment aquest matí com serà la futura seu de la Generalitat a la capital del Bages, que ocuparà l'edifici dels antics jutjats, a la Baixada de la Seu, juntament amb l'antiga seu de Creu Roja Manresa al carrer de Galceran Andreu i, en aquest mateix vial, un solar i dues finques més. La superfície total construïda serà de 7.083 m2 i el pressupost de l'obra, de 12,6 milions d'euros, IVA exclòs. Entrarà en funcionament el primer semestre del 2026.

Aquest matí han fet la presentació del projecte el secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i l'arquitecte representant de l'UTE de despatxos d'arquitectura adjudicataris del projecte, Humbert Costas. Costas comparteix estudi amb l'arquitecte Manuel Gómez des del 1980 i és soci fundador de CDB Arquitectura (2016). També ha intervingut en la presentació l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. Hi han assistit els altres dos responsables del projecte, els arquitectes Carlos Durán i Eliana Cubrellati.

Abans de la roda de premsa al Palau Firal l'han presentat telemàticament als alcaldes i presidents comarcals de la Catalunya Central i a la tarda faran el mateix amb els regidors de l'Ajuntament de Manresa.

  • T'agrada com serà la futura seu de la Generalitat a Manresa?

Aquest matí s'ha sabut com serà aquesta seu, on destaca la combinació de vidre i de pedra i un gran pati interior amb una coberta vidriada. Des del carrer de la Codinella es podrà accedir a la Oficina d'Atenció Ciutadana, que tindrà 500 m2, i a les plantes que acolliran els diferents departaments administratius.

L'alcalde Aloy ha agraït a tots els responsables polítics que han intervingut en la projecció de la nova Seu, començant per l'alcalde Valentí Junyent i el conseller Lluís Recorder, continuant per Oriol Junqueras i acabant per Pere Aragonès, a banda dels diferents delegats a la Catalunya Central. Ha recordat que el que va començar el 2011 com un projecte modest d'1,2 milions d'euros que havia de pagar l'Ajuntament per reformar l'edifici dels antics jutjats ha acabat en un projecte ambiciós de més de 12 milions que es convertirà en la seu de la vegueria de la Catalunya Central.

Costas ha explicat les principals característiques de l'edifici destacant-ne el pati interior, que ha definit com el "cor" i el "pulmó" de la nova seu, i el sostre envidriat, que a l'estiu es podrà obrir. El nou edifici annex als antics jutjats tindrà cinc plantes, iclosa una sala d'actes. Ha expressat el desig que aquesta nova construcció que s'afegirà a la façana sud de Manresa acabi tenint "la consideració d'edifici existent" pels manresans en el sentit que quan estigui feta la facin seva de seguda, "com si hi hagués estat sempre".

Entre d'altres, Castellanos ha destacat la capacitat de dinamització que tindrà en l'entorn urbà, tal com han tingut les anteriors seus de la Generalitat a Tortosa i a Girona, aixi com la fase 1 del districte administratiu de la Generalitat al barri de la Marina de Barcelona.

Un estalvi d'un milió d'euros anual

Actualment, la Generalitat té repartides en diferents edificis les seves seus a Manresa que, tal com ha informat Camps, suposen el pagament d'un milió d'euros de despesa a l'any, entre els lloguers, subministraments i manteniment. El nou complex presentat avui tindrà capacitat per allotjar fins a 250 treballadors. Hi haurà un aparcament amb una vintena de places.

En una primera fase s'hi traslladaran: la Delegació territorial del Govern a la Catalunya Central, els serveis territorials dels departaments d'Interior, Educació, Territori i Sostenibilitat, Justicia i Empresa i Coneixement, així com les oficines territorials de la Subdirecció General de Salut Pública, de la Regió Sanitària del Servei Català de la Salut, del departament de Treball, Afers Socials i Famílies i de la delegació d'Acció i Oficina Comarcal del Bages-Moianès d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Castellanos no ha descartat que de forma itinerant s'hi vagi incorporant altres serveis i ha posat l'accent en la flexibilitat que tindrà. Ha remarcat que és la traducció de "l'aposta territorial clara per la Catalunya central" que fa el govern de la Generalitat.

La cronologia

Passat el termini d'un any per a la redacció del projecte bàsic -amb la data límit el 30 d'abril de l'any vinent-, en el qual s'aprofitarà per enderrocar els edificis de les dues finques que estan en mal estat de conservació i per fer els estudis arqueològics corresponents, arribarà el concurs públic per adjudicar l'execució de l'obra. La licitació s'iniciarà a final del juliol del 2021. Les obres hauran de començar el primer trimestre del 2022 amb una durada d'uns tres anys i mig. Es preveu que la recepció es faci l'estiu del 2025.

El febrer passat, la Generalitat va fer pública l'acta del jurat reunit per a les propostes de classificació i d'adjudicació del concurs per a la redacció del projecte bàsic, el projecte executiu i la posterior direcció d'obra de la nova seu de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, a Manresa. Es va adjudicar l'UTE CDB Arquitectura-RFArq Arquitectos per un import de 807.380 euros i un termini de 12 mesos pel que fa a la redacció; 201.845 euros per a la direcció d'obres, i 161.476 euros per a l'eventual redacció de projectes modificats.

El concurs d'idees per fer la seu del Govern va atraure 48 empreses, de les quals en van quedar cinc finalistes. El gener passat la Generalitat ja va donar la puntuació més alta a la guanyadora i el febrer en va fer l'adjudicació formal.

A punt, l'any 2026

El juliol de l'any passat, coincidint amb la celebració a la capital del Bages de la reunió del consell executiu, que va canviar per un dia el Palau de la Generalitat per l'edifici consistorial de Manresa, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va situar al 2026 la finalització de la nova seu de la Generalitat a la capital del Bages, tretze anys més tard del previst.

Aquell mateix mes va sortir la licitació del concurs per a la readacció del projecte bàsic, l'executiu i la posterior direcció d'obra. Indicava que la superfície de reforma és de 1.378 m2, la superfície d'ampliació de 4.970 m2 i la d'aparcament de 735 m2 "per crear la nova seu de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, a l'illa delimitada pel parc de la Seu i pels carrers Baixada de la Seu, de Galceran Andreu i de la Codinella, a Manresa ciutat, per un pressupost d'execució material estimatiu de 10.571.387 euros».