L´Escola Popular que la Plataforma d´Afectades per la Hipoteca (PAHC) va impulsar al Barri Antic de Manresa, al carrer Sobrerroca, va traslladar ahir la seva activitat a la plaça Major. Ho va fer per alertar que està en perill. Ubicada als baixos d´un bloc ocupat el 2015, ara ha arribat l´ordre de desallotjament. Si res no canvia serà l´1 de març del 2021. Fins i tot hi ha hora: les 12 del migdia. La propietat de l´edifici és la Sareb, l´anomenat banc dolent.

Així ho dicta una resolució judicial després de dos anys de litigi entre els promotors de la iniciativa, que es va posar en marxa ara fa quatre anys, i l´entitat bancària. En canvi no afecta als pisos del mateix bloc d´habitatges. Han anunciat que presentaran un recurs d´apel·lació, però aquest ja no té efectes suspensius. El desallotjament, doncs, es tiraria endavant igualment.

L´Escola Popular atén actualment 65 nens i nenes. Es tracta d´un espai educatiu autogestionat en el qual hi col·laboren d´una forma desinteressada una vintena de persones que fan classes de repàs i de reforç escolar a infants i joves en risc d´exclusió social, i també se´ls hi dona suport emocional i social.

Ahir a la tarda la tarda responsables de l´escola van explicar el cas i van assegurar que es duran a terme diverses accions per intentar aturar el desallotjament i denunciar la situació. L´acte es va fer a la plaça Major i va comptar amb la participació d´alguns dels infants i joves que acudeixen a l´escola, i familiars. Més d´una cinquantena de persones que es van reunir darrere una pancarta amb el lema «L´educació no es desallotja» i cartells on deia «L´Escola Popular es queda».

«L´escola ha aportat vida al barri», van afirmar Dolors Pujols, Anna Cuenca i Aida Mallofré. Van assegurar que «tenim clar que ha de continuar» perquè entre altres coses ha permès «créixer a les persones que en formem part i ha donat vida al Barri Antic». A l´escola, van insistir, «construïm un nou model de ciutat i de societat».

Van recordar que els baixos del Sobrerroca, 12, on hi ha l´espai, estava deixat i pràcticament en ruïnes. Es va condicionar gràcies a voluntaris i a una campanya de Verkami que en pocs dies va recollir 15.000 euros. També se´n va dur a terme un altra per aconseguir material escolar. Segons les responsables de l´equipament, la Sareb només actua amb afany especulatiu.

El judici del cas es va celebrar el juliol del 2018. Llavors l´Escola Popular va justificar que l´equipament complia una funció social i que l´educació és un dret fonamental. La Sareb, va argumentar, al seu torn, que no es tracta d´un centre d´educació reglat. «No n´està al marge», en opinió dels promotors de la iniciativa. «Calen més espais que vagin més enllà de la pròpia escola».

La sentència va ser desfavorable, però en el text el jutjat va deixar escrit que «potser seria bo que els poders públics ponderessin la conveniència de promoure aquest tipus d´iniciatives solidàries i fer-les viables econòmicament per evitar la col·lisió d´interessos que es planteja en aquest plet».

De moment l´Escola Popular continuarà obrint totes les tardes de dilluns a divendres. N´hi ha un altra al barri Vic-Remei, en un bloc també ocupat. El centre prepara mobilitzacions. Coincidint amb la celebració del judici, ara fa dos anys, la PAHC ja va denunciar que la Sareb havia iniciat una ofensiva judicial per recuperar el bloc. Llavors es va convocar una manifestació que va aplegar més de 250 persones. Ara no es descarta tornar-ho a fer.

L´Escola Popular és al carrer Sobrerroca, 12, al quart bloc de pisos que va ocupar la PAHC a Manresa. El febrer del 2015 es va dur a terme una festiva inauguració pública de l´ocupació. És un edifici de la Sareb, conegut popularment com a banc dolent, amb quatre pisos en els quals ja es feia vida en tres, i el quart estava pendent que s´hi instal·lés una família. Als baixos és on la plataforma va tirar endavant el projecte de l´escola. En té una altra al carrer Bilbao.

Va obrir l´octubre del 2016 amb una desena de persones com a mestres acompanyants i una capacitat inicial per a 32 infants per fer bàsicament classes de repàs i de reforç escolar, però també suport emocional i social. Prèviament, voluntaris van condicionar el local i es va organitzar una campanya de recollida de material. Es va dur a terme un Verkami que en pocs dies va aconseguir els 15.000 euros necessaris per tirar endavant el projecte.

Va arrancar amb èxit. Tant que durant la preinscripció es van apuntar més infants que no pas places disponibles. Es va haver de fer una tria en la qual es van valorar aspectes com el nivell socioeconòmic de les família o les necessitats d´acompanyament acadèmic. Ara ja n´acull 65 i té una vintena de persones que, de forma voluntària, fan l´acompanyament.