La primera i la segona onada de l´epidèmia de coronavirus tenen en comú el dolor que provoca la pèrdua irreparable de víctimes mortals i les seqüeles per als afectats, però es diferencien en intensitat i durada.

Una dada demolidora sobre Manresa: la darrera setmana de març hi va haver mig centenar de víctimes mortals als centres assistencials de la ciutat, el mateix que entre octubre, novembre i desembre.

Dels 290 morts comptabilitzats per Althaia (201) i Sant Andreu (89), 200 es van produir durant la darrera quinzena de març i l´abril.

Al maig van ser 35. La mortalitat va ser mínima durant el juny, el juliol i l´agost. Al setembre hi va haver quatre víctimes.

>> Troba aquí totes les notícies sobre la covid-19

Va ser a l´octubre quan va començar l´escalada amb 8 defuncions per coronavirus, 28 al novembre i al desembre 14 fins ahir.

L´acumulació de víctimes del març i l´abril va congestionar els centres assistencials posant al límit el personal i les instal·lacions.

A la primera onada, el 16 d'abril hi havia ingressats simultàniament per coronavirus 338 persones. A Althaia el nombre màxim d´ingressats van ser 284 i a Sant Andreu, 138.

A la segona onada la xifra màxima han estat 156. Ni Althaia ni Sant Andreu han superar els noranta.

Una altra diferència és que Althaia no ha deixat de tenir ingressats i de donar altes.

A Sant Andreu el darrer mort de la primera onada va ser el 29 de maig. Va passar juny, juliol, agost, setembre i la meitat d'octubre sense covid. A partir d'aquell moment van tornar els ingressats i després les primeres víctimes.

L´1 d'abril Sant Andreu comptabilitzava els tres primers morts, dues setmanes després que comencessin les defuncions a Althaia. Cal pensar que en dues setmanes, la darrera de març i la primera d´abril, hi va haver un centenar de defuncions a causa del virus.

Les dues setmanes següents d´abril hi va haver a l'entorn de 35 defuncions cadascuna d´elles. A partir d´aquí va començar a anar de baixada: 19 víctimes comptabilitzades del 21 al 28 d´abril; 15 fins al 5 de maig; 10 fins al 12 de maig; 5 cada una de les dues setmanes següents.

Van anar de baixada les víctimes però no automàticament el nombre d´ingressats, perquè l´epidèmia provoca llargues hospitalitzacions, sobretot si es tracta de persones d´edat avançada que en un nombre significatiu un cop reben l´alta d´Althaia ingressen a l´Hospital de Sant Andreu abans de l´alta definitiva.

No és el mateix fer front a setmanes amb mig centenar de morts que a mesos sencers amb una desena, una vintena o una trentena.