Dotze municipis de l´estat espanyol, entre els quals Manresa, han fet un front comú per reclamar al govern central poder recuperar el Fons d´Acollida i Integració que hi havia vigent fins el 2011.

En una carta a la Secretaria d´Estat d´Immigració, recorden que els ajuntaments són l´administració més pròxima als ciutadans, i que en moltes ocasions assumeixen l´atenció social a persones migrades, refugiades i sol·licitants d´asil, tot i que aquestes competències recauen en els governs autònoms i en l´estat.

Les ciutats que sol·liciten més recursos i que comparteixen aquesta inquietud són Barcelona, Cadis, El Prat de Llobregat, Lleida, Màlaga, Rubí, Sabadell, Sant Boi, Santa Cruz de Tenerife, Terrassa i València, a més a més de Manresa.

Després de posar en comú els reptes i necessitats en polítiques locals d´acollida i immigració, els 12 municipis han fet front comú per reclamar al govern espanyol més recursos. En el cas de Manresa la petició l´ha signat el regidor de Nova Ciutadania i Cooperació, Jamaa Mbarki El Bachir.

A través del fons que ara es volen recuperar, les comunitats autònomes podien rebre finançament que acabava repercutint en les polítiques d´acollida i d´integració dels municipis.

En canvi ara són els ajuntaments els qui han de destinar recursos propis per dur a terme projectes d´integració, tan a nivell econòmic com d´infraestructures.

Segons l´Ajuntament de Manresa, això requereix un esforç especial d´atenció i recursos a Serveis Socials i en els especialitzats per a persones migrades i refugiades, que s´afegeix a la crisi social i econòmica generada per la pandèmia. El consistori recorda, també, que la petició coincideix amb l´arribada de 15.000 persones a les costes de l´arxipèlag canari.

A la carta dirigida a la Secretaria d´Estat d´Immigració, els 12 municipis recorden el paper primordial que porten a terme, ja que l´acollida es realitza sense la complicitat d´altres administracions en tractar-se de persones en situació irregular.