Si l'aïllament de persones grans que viuen soles és un problema pendent de resoldre, la situació s'agreuja si aquests avis no poden sentir res i viuen en entorns rurals. La sensació de soledat és més gran. Per aquest motiu el Casal Social del Sord de Manresa i Comarca engegarà després de les festes de Nadal una campanya amb l'objectiu que aquests avis, que pràcticament no es comuniquen amb ningú i ni tan sols la televisió els distreu, se sentin una mica acompanyats.

La iniciativa s'anomena Finestra Oberta i la idea és facilitar que aquests avis es comuniquin, a través d'aplicacions de videoconferències, amb altres sords i persones que entenen el llenguatge de signes i conversin sobre qualsevol temàtica. La finalitat és que no se sentin tan sols. Conscients que la majoria d'avis d'edat avançada tenen dificultat per utilitzar tauletes, se'ls facilitarà una plantilla de plàstic transparent per tal que només hagin de clicar els llocs on s'indica i accedeixin a la videoconferència sense problemes.

«També hi podríem incloure avis de residències. El problema és que hi ha persones que estan soles i s'han fet grans, que no tenen carnet de conduir, o ni tan sols poden conduir, i no es poden desplaçar. Tenen una perspectiva bastant negra», explica Jordi Roca, coordinador general de l'entitat (un membre del Casal que no és sord i coneix la llengua de signes). En aquests moments els responsables de l'entitat estan creant una xarxa de voluntaris que conversaran durant mitja hora a la setmana amb aquestes persones grans, i aïllades.

En temps de pandèmia, en què la llibertat de moviments s'ha vist restringida, la iniciativa té encara més sentit. Es tracta d'una idea que es va plantejar fa quatre anys i des de llavors han demanat, sense èxit, suport econòmic a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona per fer-ho realitat. Finalment, serà gràcies als donatius de particulars que el projecte veurà la llum en les properes setmanes.

Un total de 16 avis ja s'hi han inscrit i hi haurà dos voluntaris que participaran en les converses. La idea és repartir tauletes entre les persones grans que hi participin, tot i que no farà falta cedir-ne a tothom perquè n'hi ha que ja en tenen. «La nostra sorpresa és que molts ja en disposen i en principi només en cedirem tres», explica Roca.

Tot i que la iniciativa neix a Manresa, la idea és estendre la iniciativa arreu de Catalunya, i que hi siguin partícips avis d'edat avançades, i que per les seves condicions es trobin sols i aïllats, d'arreu.

«En els pobles, la gent parlava des de balcons i finestres, creaven comunitat i s'ajudaven. Volem fer això virtualment», afirma Roca.