El Dr. Carles Subirà, adjunt al servei de Medicina intensiva de la Fundació Althaia, ha estat guardonat per l'article publicat a la prestigiosa revista científica JAMA -The Journal of the American Medical Association- en què s'exposen els resultats d'un estudi multicèntric liderat per la institució sobre la retirada de la ventilació mecànica en pacients ingressats a unitats de cures intensives (UCI). El Dr. Subirà, que és l'investigador principal de l'estudi, ha rebut el premi Dr. Font que lliura la Fundación Mutual Médica, entitat d'àmbit estatal.

L'article guardonat es va publicar el juny del 2019 a JAMA -The Journal of the American Medical Association-, revista científica d'àmbit internacional de referència en el sector biomèdic, amb el títol Effect of Pressure Support vs T-Piece Ventilation Strategies During Spontaneous Breathing Trials on Successful Extubation Among Patients Receiving Mechanical Ventilation. L'estudi, liderat pel servei de Medicina Intensiva d'Althaia, és la investigació sobre la retirada de la ventilació mecànica en pacients d'UCI més gran que s'ha fet fins al moment. Hi van prendre part 18 hospitals de Catalunya i de l'Estat espanyol i es van estudiar un total de 1.153 persones.

En la investigació guardonada es comparen dues tècniques de retirada de la ventilació mecànica. Amb els resultats de la investigació es demostra que una estratègia que suposi un menor esforç aconsegueix un major èxit en la retirada de la ventilació mecànica, sense associar-se a més a efectes adversos. Aquest fet pot tenir un alt impacte en l'evolució dels pacients, que poden veure com s'escurça el temps de respiració assistida. Si s'aconsegueix retirar abans la ventilació mecànica hi ha menys incidència d'efectes adversos associats a la tècnica, com les infeccions. A més, des d'un punt de vista econòmic, es redueixen els costos.

El lliurament del premi Dr. Font, que reconeix a professionals de la medicina amb gran experiència en l'àmbit de la recerca, va tenir lloc fa uns dies de forma virtual. Aquest guardó és un reconeixement al treball i al compromís de la institució per la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut.

La Fundació Mutual Médica atorga anualment els seus premis Dr. Font i Beca Mutual Médica amb l'objectiu d'incentivar la investigació mèdica compromesa amb el desenvolupament i avenç científic. La convocatòria d'enguany ha tingut una participació rècord, amb més de 250 estudis presentats. Han optat al premi Dr. Font un 22% de treballs més respecte a l'anterior edició. La Fundación Mutual Médica és una entitat vinculada a Mutual Médica, mutualitat d'àmbit estatal adreçada als professionals de la medicina.